Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, čuveni Đorđe Mihailović proslavlja danas svoj 93. rođendan (VIDEO)

foto: Youtube Printscreen
206

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, čuveni Đorđe Mihailović proslavlja danas svoj 93. rođendan. Čuvar uspomene na slavne srpske junake iz Prvog svetskog rata rođen je 1928. godine i predstavlja treću generaciju čuvara nakon svog dede Sava i oca Đura Mihailovića.

Đorđe više od pola veka dočekuje i ispraća potomke čuvenih Solunaca koji su nastradali pri probijanju fronta. Kako deda Đole nema sinova, njega će na ovoj poziciji naslediti Predrag Nedeljković.

Više od šest decenija bdije nad časnim Soluncima! Čuvar Zejtinlika, deda Đorđe o kome je snimljen i dokumentarni film! (VIDEO)

Svaki posetilac Zejtinlika poželi da se slika sa čika Đorđem i sa pažnjom sluša njegove stihove i priče. Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata nastradalih tokom bitaka na Solunskom frontu u redovima srpske vojske.

Đorđe je preuzeo dužnost od oca 1960. godine. Solun je tada, kako je rekao, imao 160.000 građana dok danas ima oko milion i po, groblje je bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine i praktično se nalazi u centru grada, prenosi njegove reči portal Mondo.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Nedavno je o deda Đorđu snimljen i dokumentarni film “Čuvar časti i ponosa”.

– Srbe ne treba da dele partije. Na to ih opominju junaci sa Soluna. Srbi treba da budu jedna partija, kao što su bili onda kad su se borili i izborili slobodu u Prvom ratu. Ni mene nikad nije zanimalo ko je kojoj partiji pripadao, ovde su svi, čije kosti počivaju, pripadali junačkoj Srbiji. Dali život za otadžbinu i slobodu. Za čast i poštenje – rekao je deda Đole, a nakon ovih reči pametnom je dosta.

Čast i poštenje, rekao je deda Đole. Nešto što toliko fali tim potomcima koji u Solun svrate da opale selfi na mestu gde počivaju takvi junaci koje je ova zemlja izgubila u borbi za slobodu. Nismo ih dostojni, niti jednog od njih.

Deda Đole, srećan ti rođendan. Neka ove tvoje reči dođu do svakoga od nas, neka ih svemir kroz snove i podsvest pokloni našoj savesti.

Izvor Luftika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More