EK preporučila: Putovanje samo za vakcinisane, predlog za podizanje praga ulaska u EU

Foto: Tanjug/ AP Photo/Natacha Pisarenko
830

Evropska komisija danas je izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, dozvole putovanja u zemlje EU bez posebnih ograničenja.

“Pored toga, Komisija predlaže da se podigne prag za ulazak zemalja na listu onih iz kojih bi svako putovanje moglo da bude dozvoljeno”, navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Prema važećim propisima EU, put u neku od 27 zemalja članica dozvoljen je samo građanima sedam država, ali današnji predlog bi svakako proširio tu listu.

Da bi se ograničio rizik od širenja novih varijanti korona virusa, Evropska komisija je ponudila i novu meru „hitne obustave“, kojom bi se omogućila hitna primena ograničenja na putovanja za sve zemlje u kojima se epidemiološka situacija naglo pogoršava.

Države članice EU trebalo bi sutra da započnu raspravu o ovom predlogu i potrebno je da se postigne puna saglasnost da bi predlog bio usvojen i postao važeći propis.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More