Učiteljica Vesela Mačkić i profesor fizike Mladen Šljivović među 1000 kandidata u trci za najboljeg nastavnika na svetu, nagrada milion dolara (FOTO)

Foto: Facebook/printscreen
26

Učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić, uz kolegu profesora fizike iz Zaječara Mladen Šljivović takmičiće se, među 1000 kandidata iz celog sveta za titulu najboljeg nastavnika na svetu i boriti se za nagradu od milion dolara, a za ovu trku kandidovao je uspeh u novativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima

Njih dvoje proglašeni su za najbolje edukatore u Srbiji u okviru istoimenog projekta udruženja “Živojin Mišić što ih je kandidovalo da predstavljaju našu zemlju na ovom svetskom takmičenju, koje oranizuje Global teacher prize.


Pobednika će u septembru proglasiti Internacionalni stručni žiri, a najvažniji kriterijum je inovativnost u nastavi.

Vesela Mačkić je sedam godina deo Osnovne škole “Ivan Gundulić” u Novom Sadu u kojoj se istakla mnogobrojnim projektima, ali, pre svega, inovativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima. kvizovima, filmovima, uz pomoć lutaka, ali i digitalnim tehnologijama, svojim učenicima časove čini zanimljivijim.


Autorka je projekta “Zdrava užina”, a s učenicima je napravila i organsku baštu.

Upravo to, odnosno projekat plastenika u njenoj osnovnoj školi u kojem su deca povezivala naučeno iz svih predmeta kandidovao je Veselu Mačkić za ovo takmičenje.

Ovo je deo posebnog nastavnog plana, zbog kojeg je i izabrana za nacionalnog kandidata na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta.

Cilj je, kaže, aktivirati đake u procesu sticanja znanja ne koristeći samo udzbenike, već pretežno ambijentalnu nastavu kroz koju oni usvajaju nove informacije, ali i sami stvaraju – najčesće kroz igru.

“To je ono što deca vole i to ih zainteresuje. Trudim se da nemaju osećaj da uče, a zapravo uče kroz igru, povezujemo gradivo matematike, srpskog, sveta oko nas, sve objedninjujem. Trudim se da ono što uče ovde znaju da povežu sa svetom napolju i primene kad izađu iz ove učionice”, navodi učiteljica Mačkić.


Smatra da je saradnja i umrežavanje nastavnika, profesora i prosvetnih radnika, razmena ideja, najbolji način za unapređenje obrazovanja i podizanja edukacije na viši nivo. A biti među najboljim edukatorima i predstavljati Srbiju na ovom takmičenju za nju je velika odgovornost.

“Svakako je velika odgovornost da budem dostojna ove nagrade i da na najbolji način sve ono što ja radim, prosvetu i obrazovanje naše zemlje. Verujem da ćemo uspeti u tome, jer dostignuća naših učenika, podrška kolega i zajednice u kojoj radim daju vetar u leđa da sve to hrabro iznesem”, napominje Mačkić.

“Ona se nalazi u veoma podsticajnom okruženju, oko nje su kolege koje su veoma inovativne i vredne i samim tim, u takvoj sredini, i ona napreduje iz dana u dan. Ono što nju veoma krasi i izdvaja od ostalih je njena spremnost da sve ono što radi učini dostupnim široj javnosti”, navodi direktorka OŠ “Ivan Gundulić” Lidija Radulović.

Njeni časovi su, napominje direktora Radulović, dinamični i zanimljivi.

“Kroz igrovne aktivnosti na najbolji mogući način vi deci možete da približite ona saznanja koja su njima potrebna. Ona se njima nesebično daje ne samo u okviru nastavnih, već i nastavnih aktivnosti što je svakako vrlo vidljivo i prepoznatljivo u njenom radu”, dodaje Radulović.


Napominje i da ovo nije samo potvrda njenog rada, već i rada ustanove jer iza svakog pojedinca stoji okruženje, a ovo je, kaže, vrlo podsticajno i uvek podržava uspešne i ambiciozne kolege na putu realizacije njihovih zamisli.

Izvor Tanjug, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More