Srbi u rasejanju dočekali Vaskrs (FOTO)

Foto: eparhija.nemacka.com
35

Već drugi put u vreme pandemije virusa korona Srpska pravoslavna crkva u rasejanju obeležava jedan od najvećih praznika Vaskrs. SPC u otadžbinskim zemljama i rasejanju ima četrdeset eparhija i oko dve stotine i pedeset hramova, crkava, manastira, kapela, misija i skitova.

Najviše svojih hramova Srpska pravoslavna crkva ima u prekookeanskim zemljama. Na ovom prostoru deluju šest eparhije, jedna mitrolopija i misija SPC sa oko 180 pravoslavnih institucija. Vaskrs se zbog vremenske razlioke od 10 sati ispred Evrope, prvo slavio u Australiji i Novom Zelandu gde Mitropolija australijsko-novozelandska ima 68 parohija, misija, skitova, crkava, manastira i crkvenih opština u svih osam australijskih država i na Novom Zelandu. Sedište ove mitropolije SPC je u Sindeju, gde stoluje episkop Siluan.

Vaskrs u Australiji

Kako nam je javio Joca Gajskov, novinar iz Sindeja, Vaskršnji przanici su počeli da se obeležavaju još na Veliku sredu, 28. aprila, kada je episkop Siluan bogosluživo sa sveštenstvom i vernicima u crkvi Svetog Save u Grinzborou.

“Braćo i sestre, bez praznika Vaskrsenja Hristovog ne bismo mogli govoriti o radosti u ovome svetu; ne bismo imali blagodatno iskustvo istinske i neprolazne radosti koja se dobija životom u vaskrslom Hristu, u njegovoj svetoj Crkvi. Svet bez Hrista, bez pobede Vaskrsenja, ne može drugo biti do dolina plača, straha i užasa! Zato, sveta Crkva u svojoj himnografiji naziva praznik Vaskrsenja – Najsvetijom Pashom, dakle, najsvetijim Prolazom i Izlazom iz surovosti palog sveta – sveta obezblagodaćenog, u svet blagodatnog svesmisla Božijeg, u svet radosti, utehe i života u izobilju”, naglasio je episkop Siluan.

Vaskršnje bogosluženje nastavljeno je na Veliki četvrtak u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Langvorenu i na Veliki petak u crkve Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

“Nastavljajući svoje Vaskršnje bogosluženje srpski episkop sa petog kontinenta je na Veliku subota, 1. maj u 10 časova držao Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete Petke u Rokbenku, a 23:30 časova držao je Vaskršnje jutrenje u crkvi Svete Trojice u Bransviku. Vaskrsenje gospoda Isusa Hrista – Vaskrs, 2. maja slavljeno je u 10 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svete Trojice u Bransviku”, javio nam je Joca Gajeskov.


Obeležavanju pravoslavnog Vaskrsa, na koji se u srpskim hramovima širom Australije okupilo je mnogo ljudi, koji su poštovali mere zaštiti od korone virusa,

Crveno slovo za pravoslavce je i u Vaskrsni ponedeljak, 3. maj u 10 časova: Poseta parohiji svetih Petra i Pavla u Vodongi. Episkop Siluan će po povratku u Sidnej, na Vaskršnji utorak, služiti liturgiju u crkvi Lazarici u naselju Aleksandrija.

AMERIČKI VASKRS

Na prostoru tri Amerike sa pet eparhija SPC Vaskrs je obeležen u svih 68 parohija. Eparhija istočno-američka i njen episkop Irinej sa sveštenstvom i vernicima su na Vaskrs drugog maja, u nedelju u Ruskoj crkvi u Nujorku, prvo u osam sati držali Pashalno jutrenje, a potom u 10 sati Vaskršnju litrugiju. Danas u Vaskršnji ponedeljak držaće se liturgija Svetom Nikolaju Žičkom u kapeli kancelarije SPC u Njujorku. Vaskršnji utorak će biti obeležen Svetom liturgijom u 10 sati ujutro.

„Moja porodica i ja bili smo za Vaskršnje praznike u petak, subotu i nedelju na liturgiji u crkvi Svetoga Save. Za nas je Vaskrs jedan od najvažnijih verskih praznika i mi ga porodično uvek slavimo već decenijeama“, rekao nam je Aleks Mačeski, srpski počasni konzul iz Klivlenda.

Manastir Milton u Kanadi

Slična bogusluženja imalo je sveštenstvo sa vernicima parohije Sveti Đorđe, Leneksa, Kanzas. U Subotu i u nedelje služena je Božanstvena liturgija. A sutra, na Svetli ponedeljak, biće služena Božanstvena liturgija.
“ Ove godine Vaskršnje liturgije Srpske pravoslavne crkve u Kanadi su zbog zaštite od pandemije prenošene putem Interneta. Bila sam u poesti manastiru Milton kod Toronta. Otišla sam uveče samo da zapalim sveću. U hramu je dozvoljeno prisustvo samo 10 ljudi. Svi u crkvi su nosili maske i stajati na razdaljini od 6 stopa”, javila nam je Juliojana Pandurević, novinarka iz Kanade.

Vaskrs u domu Julijane Pandurević u Kanadi

Eparhija kanadska ima trideset hramova. Episkop Mitrofan je u svojoj Vaskršnjoj poslanici preko Interneta i u crkvama poručio parvoslavnim vernicima:
“ Draga braćo i sestre, Vaskrsenje je Otkrivenje. Vaskrsenje je prelazak u novi život koji je ujedno i večni božanski a i ljudski. Vaskrsli Hristos Gospod daje novi smisao čoveku i tvorevini. To je pobeda dobra nad zlom, života nad smrću. To je pobeda Boga nad satanom.
A to i nama neka bude nepokolebiva nada u ove teške dane pandemije Kovid-19. Ova zaraza koja je došla na svet jeste zbog naših grehova. Pokajmo se! I verujmo da će dobro pobediti zlo, da će život pobediti smrt. Iako već drugu godinu proslavljamo Vaskrsenje Hristovo-Novu Pashu, u posebnim uslovima, budimo radosni”.

EVROPSKI PRAZNIK

U Evropi sa trideset eparhija SPC praznik Vaskrsenja Hristovog proslavljen je u svim hrmaovima. Svečano u bilo i u Diseldorfu, centru eparhije SPC u Nemačkoj, zemlji sa najviše Srba na privremenom radu u Evropi.

“U porti sabornog hrama, u različitim terminima, služene su tri Svete liturgije, radi lakšeg sprovođenja i pridržavanja aktuelnih mera preventivne zaštite. Hramovnu portu do podneva u nedelju na Vaskrs posetilo je preko hiljadu vernika iz Diseldorfa i okoline.

Vaskršnju Svetu liturgiju služili su Njegovo preosveštenstvo episkop Grigorije i đakon Aleksandar Debeljak, drugu sveštenik Nebojša Rakić, a treću sveštenik Danilo Radmilović. Vladika Grigorije održao je praznično slovo i pozdrav na svim bogosluženjima, poželevši vernicima da u veri, nadi, ljubavi i radosti proslave najradosniji praznik milosti Božije”, rečeno nam je u Eparhiji dizeldorfskoj i sve Nemačke.

U nemačkoj prestonici Berlinu mere zabrane kretanja u vremenu od 22 časa do 5 sati ujutru, uticale su na to da se vreme za osvećenje uskršnjih jaja dodatno prilagodi mogućnostima vernika. Korona ipak nije uspela da osujeti nastojanje naših ljudi da održe veru i običaje naših predaka, a stroge mere nisu ni malo umanjile radost obeležavanja Vaskrsenja Hristovog.

Srbi i sveštnici u crkvi Svetog-Save u Berlinu

„Srbi se raduju Vaskrsu. Dece obožavaju farbanje jaja i tucanje, a mi odrasli se radujemo poroičnom okupljanju i poseti srpskoj crkvi. Ovaj praznik kao i Boži će deo našeg nacionalnog identiteta i uvek ih sa radošću proslavljamo“, rekli su nam članovi velike porodice Plavšić iz Berlina, koji se spremaju da putuju u Srbiju.

I Vaskrs u Austriji protekao je u znaku važećih epidemioloških mera i načina proslave u najužem krugu porodice. Vaskršnje liturgije su obavljene u prisustvu ograničenog broja vernika. U Sabornom hramu Sveti Sava u Beču služene su tri praznične liturgije.

U Insbruku je u subotu na nedelju u ponoć održana Sveta liturgija, ispovest i pričešće, kao i osvećenje Vaskršnjih jaja. Tokom dana u nedelju od 9,30 sati, bila je ispovest i pričešće, kao i osvećenje Vaskršnjih jaja. U nedelju u 18 sati održana je svečana Večernje bogosluženje. Danas u ponedeljak u 18 sati počelo je Sveta litrugija za Vaskršnji ponedeljak. Tako će biti i u utorak ali u 9 sati ujutro, kada će se držati Sveta liturgija za Vaskršnji utorak.

Mnogi Srbi u evrospkim državama nisu zbog mera zaštiti od pandemije korona virusa odlazili u hramove Srpske pravoslavne crkve. Ali se nisu odrekli pravoslavnog slavlja. Nikola Todorović, srpski aktivista iz Slovenije nam je javio da je na svoj način proslavio vaskrs:

“ Ove godine na Vaskrs nisam išao u crkvu, jer je kod nas u Ljubljani padala kiša. Bio je i ograničen broj učesnika proslave Vaskrsa, koji mogu da uđu u crkvu. Lepo smo se mi porodično proveli i kod mene kod kuće sa deset članova moje familije. Upućujem vam tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”, pozdravio nas je Nikola Toidorović.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More