Ankete u Nemačkoj stavljaju Zelene ispred CDU

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Sohn
61

Šest od 10 anketa objavljenih u Nemačkoj za protekle dve nedelje stavilo je Zelene ispred Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Najnovije ankete sugerišu da bi konzervativci, koji vladaju Nemačkom poslednjih 16 godina, mogli da budu smenjeni sa pozicije najjače stranke u Bundestagu na izorima 26. septembra, prenosi Gardijan.

Šest od 10 anketa objavljenih u poslednje dve nedelje pokazuje prednost Zelenih, koji su bili na šestom mestu kada je Nemačka poslednji put izašla na birališta 2017.

Prema anketi istraživačke agencije Kantar za list „Bild am zontag” Zeleni na čelu sa Analenom Berbok bi na narednim izborima trebalo da dobiju 27 odsto glasova, dok bi CDU dobila 3 odsto manje.

Sugeriše se da bi Berbok nakon septembarskih izbora bila u povoljnoj situaciiji da može da bira između različitih potencijalnih koalicionih partnera, uz moguće dogovore o podeli vlasti sa CDU, Socijaldemokratskom partijom (SPD) i Slobodnim demokratama, ili sa SPD i strankom Levice.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More