Treći dan proslave Uskrsa: Vaskršnji utorak, priča apotola kada sreću Hrista na putu za Emaus

Foto; SPC
104

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru SPC su crvenim slovom obeleženi Vaskrs nedelja, Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Na Svetoj Liturgiji se čita Jevanđelje o putnicima za mesto Emaus. Priča opisuje put dva učenika iz Jerusalima u Emaus, neposredno nakon Hristovog stradanja i to u nedelju, danu vaskrsenja. Smrknutog čela, tužni, rezignirani putuju. Pridružuje im se ,,stranac” za kog mi čitaoci znamo da je vaskrsli Hristos. Ali oni ga ne prepoznaju, niti su naročito raspoloženi za susret sa Njim.

Zašto ga ne prepoznaju?

Zaslepljeni su i zarobljeni svojim utiscima, neispunjenim očekivanjima i izneverenim nadama koje su upravo za Hrista bile vezane. Nije li to životna priča svakog čoveka, svakog od nas? Ne osećamo li se svi ponekad zaglavljeno i time onemogućeno da nešto u svom životu promenimo da bi nam bilo bolje?

Dalje apostol pripoveda kako Hristos nastavlja put sa njima, ali pred Emausom želi da nastavi svojim putem, a učenici Ga, iako još uvek nesvesni ko je, zadržavaju. U njihovom domu On preuzima ulogu domaćina tako što lomi i deli hleb. U tom činu davanja i primanja učenici Ga prepoznaju. Otvorenost za davanje Njemu prenoćišta i za primanje iz Njegovih ruku hleba otvorila im je oči. Ali On baš u tom najuzbudljivijem, najdramatičnijem i najsvetlijem trenutku nestaje.

Priča apostola Luke o putu za Emaus (Luka 24, 13-35) je za teologe, propovednike i umetnike jedna od najinspirativnijih novozavetnih priča. Bavi se suštinskim pitanjem vere, pa tako i života, a to je putovanje.

Vaskršnji ponedeljak: Najradosnija sedmica u pravoslavnoj veri

 

Nismo li se svi makar nekada osećali isfrustrirano ili neuspešno jer smo došli do cilja a on nam se izmakao? Ili smo došli na sam cilj ali smo shvatili da to nije to i da nismo dobili to što smo želeli i očekivali, a onda se zbog toga osetili prazno, iznevereno, tužno, ljuto ili nezadovoljno? Mnogo dali, mnogo uložili, ali nam se nije vratilo na način na koji smo želeli, u meri koja nam je bila potrebna.

Jezičke ili verske nedoumice: Vaskrs ili Uskrs, voskrese ili vaskrse?

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More