SZO odlučuje ove nedelje da li će odobriti Sinofarm i Sinovak za hitnu upotrebu

Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo
37

Svetska zdravstvena organizacija odlučiće ove nedelje da li će odobriti kineske vakcine Sinofarm i Sinovak za hitnu upotrebu, rekla je zvaničnica SZO.

Marianđjela Simao, pomoćnica generalnog direktora za pristup lekovima, vakcinama i farmaceutskim proizvodima, kaže da je potrebno doneti neke “konačne smernice” pre nego što savetodavna grupa SZO bude donela konačnu odluku o vakcinama Sinofarm i Sinovak.

“Očekujemo da ćemo obe ove odluke imati do kraja sedmice”, rekla je ona, prenosi AP.

Iz SZO navode da će najpre biti doneta odluka o Sinofarmu, a potom i o vakcini Sinovak.

“Znamo da neke zemlje čekaju ove odluke za proces vakcinacije”, navela je Simao.

Takvo odobrenje značilo bi da je kineska vakcina prvi put stavljena na listu SZO vakcina za hitnu upotrebu i dovelo bi do masovnijeg korišćenja ovih cepiva, navodi AP.

EU: EMA počela ispitivanja kineskog Sinovaka

Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva EU (EMA) saopštila je da su započeta ispitivanja kineske vakcine Sinovak u realnom vremenu, zahvaljujući preliminarnim rezultatima ispitivanja sprovedenih na životinjama i na ljudima koja su pokazala da ovaj preparat podstiče imuni odgovor na korona virus.

Podaci o ovoj vakcini biće procenjeni i stavljeni na uvid kako bi se ubrzao proces potencijalnog odobrenja za upotrebu, saopšteno je iz EMA, prenosi Rojters.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More