Epidemiološka situacija u Srbiji se lagano smiruje: Registrovano 1.304 slučajeva novoobolelih, preminule 24 osobe!

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
29

U Srbiji je za poslednja 24 sata registrovano 1.304 slučajeva novoobolelih od virusa korona, od ukupno 9.074 testiranih. Nažalost, preminule su 24 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je trenutno 138 pacijenata.

Prošlog utorka bilo je 2.145 pozitivnih. Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 6.271 osoba, od čega je bilo 1.249 pozitivno na virus korona. Na respiratorima je bilo 141 pacijenta, dok je 23 osoba preminulo.

Epidemiološka situacija u Srbiji se lagano smiruje, a to je prevashodno posledica vakcinacije, smatra infektolog prof. dr Žarko Ranković.

SZO: U svetu za dan 870.000 novih slučaja koronavirusa

 

Ovaj stručnjak očekuje da bi broj novozaraženih od korona virusa već za desetak dana mogao da padne ispod 1.000, a, ako nastavimo sa masovnom vakcinacijom, već oko 15. juna možemo da očekujemo da broj dnevno obolelih bude dvocifren.

– Epidemiološka situacija se smiruje i to je prevashodno posledica vakcinacije. Vakcinacija je odigrala ključnu ulogu, jer što se tiče poštovanja mera nismo bili naročito disciplinovani i odgovorni. U ovom trenutku je jako bitno je da se i mlađe osobe vakcinišu, jer je u toj populaciji najslabiji obuhvat – rekao je Ranković.

Vojnomedicinska akademija od početka epidemije korona virusa zbrinjava nekovid pacijente, ali su zaposleni u toj ustanovi angažovani i u vojnim kovid bolnicama u Areni i na Karaburmi. Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević je apelovao na sve da se vakcinišu, jer ne postoji nijedan razlog da to ne učine, kao i da će time poštedeti zdravstvene radnike.

Naglasio je da za hitne slučajeve nema crvene zone.

– Ulazili smo i radili operacije, stavljali stentove, spašavali ljudima živote, o akutnim traumama da ne govorim. Na neki način, saživeli smo se sa našim pacijentima i shvatili da možemo. Naravno, nije bilo lako. Naravno da je osoblje trpelo, ali to je deo našeg posla i zbog toga smo tu – kazao je pukovnik Vukosavljević.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More