Vaskrs uz roštilj proslavilo 200 Srba u Los Anđelesu

Foto: Naši u sveti
89

„Dragi naši parohijani! Sa radošću vas obaveštavamo da smo, na osnovu novih ublaženih protivpandemijskih mera, koje danas stupaju na snagu, sada u mogućnosti da održimo Vaskršnji Piknik u porti našeg hrama. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u slavljenju Praznika nad Praznicima, Vaskrsenja Gospoda našeg Isusa Hrista, najpre na Svetoj liturgiji sa početkom u 10 časova, a zatim, poštujući sve propisane mere, i u pikiniku uz najbolji roštilj u Los Anđelosu. Dobro nam došli!”

Ovako je glasio poziv Eparhije zapadno-američke iz Los Anđelosa i parohije Svetog Save iz San Gabrijela pravoslavnim vernicima da sa juga Kalifornije da početkom maja dođu u crkvu i proslave Vaskrs.

Proslava je počela u subotu noću u 23,30 sata kada je održano Vaskršnje jutrenje. Narednog jutra u nedelju u deset časova održana je Vaskršnja liturgija u popunjenom hramu Svetog Save ili Male crkve, kako je nazivaju američki Srbi.

Foto: Naši u svetu

„ Bilo je više od dve stotine vernika na liturgiji i nešto više potom, tokom dana na pikniku, odnosno malom sabor u porti. Mladi ljudi, deca, stariji ljudi, svi su bili veseli zbog ponovnog susreta u ovoj omiljenoj crkvi. Uživali su u fabranim jajima i roštilju, tako da je bilo jako lepo“, izvestio nas je novinar Dragan Rakonjac, koji je o Vaskrsu na jugu Kalifornije napravio specijalnu reportažu za RTS.

San Gabrijel ima oko 4.000 Srba, koji se ovde doseljavaju s početka 20. veka. Prvo je izgrađeno Srpsko groblje 1908. godine, a potom parohija SPC i hram posvećen Svetom Savi. Osveštao ga je 1910. godine arhimandrit Sevastijan Dabović, prvi srpski sveštenik rođen u Americi. Prvi parohijani potiču iz uspešnih porodica Salata, Malovrazić, Nikčević, Polić, Margeitć, Vico, Vukoje, Tomović, Radulović i Pecelj. Njen član je čuveni publicista Vilijam Dorić, Ruža Tomić, najbogatija Srpkinja, a i Milan Panić, jedan od najbogatijih Srba u SAD.

Srbi u Americi i Kanadi proslavili Vaskrs (FOTO+VIDEO)

 

„Parohiju, koja ima 900 domova i oko 4.000 vernika, dugo je vodio prota Petar Jovanović i uprava Crkveno-školske opštine u kojoj su bili Sveto Guša, Ljiljana Tomić, Vera Bolognesi, Milutin Brkić, Tomo Matić, Nikola Todorović, Mira Babić, Nikola Dučić, Vladimir Kulmaticki, Dragiša Blagojević, Jovanka Radivojević i predsednca Helen Seferović. Oni su 2010. organizovali proslavu sto godina od postojanja crkve, a potom organizovali i doček patrijarha srpskog Irineja“, priča nam Dragan Rakonjac i sam nekada član uprave ove parohije.

Mala crkva Svetog Save u San Gabrijelom je prestono mesto episkopa zapadno-američkog Maksima. Rođen je kao Milan Vasiljević (Foča 1968). Sin je sveštenika i bio je monah manastira Tvrdoš. Diplomirao je teologiju (1993), magistrirao na univerzitetu u Atini (1996) i doktorirao. Na Sorboni u Parizu izučavao je vizantijsku istoriju. Slikao na Francuskoj akademiji za finu umetnost.

Vladika Maksim je bio docent Teološkog fakulteta BU i profesor hrišćanske antropologije i sociologije na univerzitetu u Istočnom Sarajevu (2006).  Za vikarnog episkopa humskog biran je 2004. godine i potom za vikarnog episkopa mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Na Saboru SPC (2006) izabran za episkopa zapadno-emeričkog. Aktivno ulčestvovao u reorganizaciji SPC u SAD.

Profesor bogoslovije na fakultetu u manastir Sveti Sava u Libertivilu. Urednik je i časopisa “Teologija” na Beogradskom univerzitetu. Vodi školu ikonopisanja, vizantijskog i srpskog stila. Autor je brojnih naučnih radova i knjiga.

Samu Malu crkvu Svetog Save vodi prota Predrag Bojović, koji je organizovao Vaskšnji Piknik. Kako nam je rekla Dragica Todorović, član uprave, mala crkva Svetog Save je šest decenija bila pravo ognjište srpske kulture, jer su u njoj formirani srpski crkveni hor, srpska škola, folklorni ansambl i fudbalski klub. Kada je pred naletom novih doseljenika postala tesna da primi sve vernike, parohija je podigla u Los Anđelosu novi hram Svetog Save i crkveni centar 1963. godine.

Među novim parohijanima bila je i glumica Marija Karan, koja je iz Holivuda dolazila na San Gabrijel na liturgiju.

–  Dopada mi se način na koji u crkvi Svetog Save pristupaju ljudima, trude se da očuvaju našu veru i institucije. Najbitnije je da se na taj način prenosi vera i ljubav ljudima i da se to ovde jako lepo radi – rekla je jednom prilikom ova srpska glumica.

 

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu/Marko Lopušina

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More