Tesla ponovo dobio spomenik u Gospiću, 30 godina od kada je uništen u građanskom ratu (FOTO)

Foto: Unsplash/ Damir Spanić
180

Monumentalna bronzana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, koja je bila uništena tokom rata 1992. godine, ponovno je postavljena u Gospiću u Hrvatskoj na novom Trgu Nikole Tesle.

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je danas na svečanosti povodom otkrivanja spomenika da je to prilika ””da se još jedan put poklonimo velikome Tesli””, prenosi Hina.

Još 2006. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić obezbedio je novac za kalup za spomenik Tesli koji je danas ponovo postavljen u Gospiću kako bi, kako navodi hrvatska agencija, ””zaokružio priču o hrvatskom i američkom izumitelju srpskog porekla, o njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i celom svetu””.

“Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i uz intervencije umetnika i naučnika poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio celi svet”, rekla je Obuljen Koržinek.

Dodala je da veruje da će Tesla biti podsetnik mladima da treba verovati u znanje, u svoje snove i uvek raditi za opšte dobro.

Skulptura je vraćena u Gospić posle gotovo 30 godina, a novi odlivak zamenio je stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem tokom rata 1992, podseća Hina.

Skulptura je odlivak sačinjen u Livnici akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a ista skulptura je postavljena na američkim Nijagarinim vodopadima i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gipsani model Frane Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronzi bio je toliko uništen da je bilo bolje otići u Beograd i skinuti otisak. Međutim, kako se svaka skulptura može izliti u nekoliko primeraka, ovo je, rekla je Obuljen Koržinek, “apsolutno reprezentativni spomenik”.

Spomenik je visok 3,1 metar, s postoljem od preko četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslina rodnog mesta i Memorijalnog centra koji je donedavno imao 42.000 poseta godišnje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More