Vodič iz Srbije gde na more: Kuda bez PCR testa i karantina, a gde sa digitalnim sertifikatom o vakcinaciji

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris
331

Pored Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, u koje za sada državljani Srbije mogu da putuju bez PCR testa i karantina, lista zemalja će, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, uskoro biti proširena.

Uslov će biti sertifikat o vakcinaciji koji će država dati svakom domaćem turisti koji je primio obe doze vakcine protiv korona virusa. Prema Vučićevim rečima, Srbija će uskoro potpisati bilateralne sporazume i sa Egiptom i Turskom, kao i sa Rusijom, a verovatno i Kinom.

– Moći ćete da idete bez čekanja, provera, karantina, PCR testova. Nisu vam potrebni PCR testovi, već sertifikat koji ćete da dobijete od države, a jedini uslov biće vakcina. Potrudićemo se da bilateralnim sporazumima sve rešimo – najavio je predsednik Srbije.

Egipat

Od 1. septembra 2020. srpski turisti su u obavezi da prilikom odlaska u Egipat pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Egipat za sada ne priznaje potvrde o vakcinaciji protiv korona virusa, ali to bi, prema najavi predsednika Srbije, uskoro moglo da bude promenjeno.

Turska

Ista situacija je u ovom trenutku i sa Turskom. Za odlazak u ovu zemlju pravila su se menjala u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Naši državljani prošlog leta mogli su da putuju bez PCR testa. Međutim, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovoj zemlji, Turska je uvela obavezan negativan PCR test, kao i prijavljivanje pet dana pre ulaska u zemlju.

Foto: Unslpash/ Meric Dragli

Uskoro će, prema najavama predsednika Srbije, naši državljani moći da putuju u Tursku sa sertifikatom o vakcinaciji.

I direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić najavljivao je u više navrata da bi Srbija i Turska mogle da regulišu ulazak naših državljana uz potvrdu o vakcinaciji pre početka letnje sezone.

– Veliki broj državljana Turske imunizovan je upravo kineskom vakcinom koju je primio i najveći broj građana Srbije, pa verujem da će potvrda o vakcinaciji do kraja maja biti jedini uslov za odlazak naših državljana u Tursku – izjavio je Seničić.

Rusija

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, naši državljani mogu da uđu u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd – Moskva preko avio kompanija „Air Serbia“ i „Aeroflot“, a uslov je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Državljani Srbije koji u Rusku Federaciju dolaze iz drugih pravaca, sa presedanjem u nekoj trećoj zemlji (na primer Istanbulu) ili drumskim putem, neophodno je da poseduju posebnu dozvolu za ulazak Kriznog štaba Ruske Federacije.

Kina

Državljani Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu, dozvolu boravka po ličnom osnovu ili dozvolu boravka za priključenje porodici mogu da uđu u Kinu ukoliko poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade Kine u Beogradu. Od 6. novembra 2020. da bi se dobio sertifikat za putovanje neophodno je Ambasadi dostaviti negativne rezultate dva testa, PCR i serološkog IgM, ne starije od 48 sati, navedeno je na sajtu MSP.

S obzirom na to da iz Srbije nema direktan let za Kinu, neophodno je da se i u zemlji tranzita dodatno urade pomenuti testovi (PCR i serološki IgM, ne stariji od 48 sati) i negativni rezultati istih dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje. Detalji u vezi sa režimom ulaska u Kinu se mogu naći na OVOM LINKU.

Grčka

Prva zemlja sa kojom je Srbija potpisala dokument o ulasku uz potvrdu o vakcinaciji je Grčka.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris

Albanija

Premijer Edi Rama izjavio je danas da Albanija neće uvoditi posebne uslove ili prepreke onima koji žele ove godine da letuju u toj zemlji.

Rama je na konferenciji za novinare rekao da će ulazak u zemlju svima koji žele da letuju u Albaniji biti lakši nego prošle godine i da turistima neće biti potrebna potvrda o vakcinaciji od korona virusa, prenosi Albanian dejli njuz.

Prama njegovim rečima, stalno se povećavaju rezervacije za letovanje u Albaniji.

“Nalazimo se u povoljnoj situaciji sa epidemiološke tačke gledišta. Nastavljamo sa vakcinacijom brzim tempom. Naš cilj je milion vakcinisanih”, rekao je Rama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More