Kad se ukaže prilika praznike pretvoramo u mini odmor, a evo gde se u regionu i Evropi najviše praznuje

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
44

Kada se saberu državni i verski praznici, ove godine imamo 13 neradnih dana, koje mnogi pretvore u mini-odmor. Iako nam se čini da često praznujemo, Srbija je zemlja sa najmanje neradnih dana u regionu i u donjem je delu svetske lestvice.

Prvi maj i Uskrs doneli su pet neradnih dana. A praksa pokazuje da smo majstori da praznik pretvorimo u mali odmor, pa su mnogi Veliki petak spojili sa narednim vikendom i dobili 10 dana, piše RTS.RS.

Građanima svaki predah od posla mnogo znači i retki su oni koji ne priželjkuju još neki praznični dan.

I stručnjavci su saglasni: praznici su daragoceni, prilika da se pobegne od svakodnevice i odmori – šansa za beg u prirodu ili na neko putovanje.

“Odmor je sastvni deo života. Ja mislim, ne nužno ali je jako dobro ako postoji mogućnost izmestiti se iz svoje svakodnevice, kao što bi rekli promeniti malo tapete da gledamo neki drugi prizor”, ukazuje Radmila Vulić Bojović, psiholog i porodični psihoterapeut.

Sociolog Dalibor Petrović navodi da je, od kada je društva, praznik uvek bio važan kao jedna tačka susreta porodice, zajednice.

“Ali čini mi se da danas u ovo modernom vremenu brzine i tempa zapravo praznici igraju važnu ulogu da se negde zaustavimo i okupimo. Mi smo svi svedoci toga da je sfera rada prodrla u sve aspekte našeg života”, smatra Petrović.

Statistka pokazuje: u regionu najviše se praznuje u Severnoj Makedoniji, zatim Crnoj Gori, koja ima 19 praznika, Bosni i Hercegovini 18, pa Sloveniji 15.

U Evropi najviše praznuju – Finci, Francuzi, Italijani a najmanje Britanci, Mađari.

Na vrhu svetke lestvice po broju prazničnih dana je Kambodža sa čak 28 dana, slede azijske zemlje.

Zanimljivo je i da Japanci, koji važe za jednu od najvrednijih nacija, svaki mesec imaju neki praznik.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More