Komesarka za zdravlje: “Cilj da do oktobra razvijemo tri nova leka protiv kovida 19”

Foto: Tanjug/Sebastian Kahnert/dpa via AP
73

EU planira da do okrobra razvije i odobri za upotrebu tri nova leka protiv kovid-19 koji će tretirati i posledice tzv ”produženog kovida” koje traju nedeljama i mesecima nakon izlečenja primarne infekcije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides, kaže da je za sada u EU, protiv korona virusa autorizovan samo Remdesivir, a da bi do kraja godine broj novih lekove za tretiranje posledica kovid-19 mogao da se popne na pet.

”Ključno je da pored vakcina ubrzamo rad na prozvodnji lekova protiv kovid-19 kako bi pomogli ljudima koji imaju dugoročne posledice ove bolesti.

Cilj je da do okotobra razvijemo i autorizujemo tri nova leka protiv kovdi-19 i još dva do kraja godine. To je ambiciozno, ali izvodljivo i neophodno”, kaže Kirijakides.

Predstavljajući novu Strategiju EU za terapiju kovid-19, koja pokriva lekove za tretiranje posledica infekcije od istraživanja, razvoja i proizvodnje do nabavke i primene, Stela Kirijakides napominje da se kampanja vakcinacije ubrzava u svim članicama EU, ali i napominje da odgovor na kovid-19 ne mogu da bude ”samo vakcine” i da se mora pomoći onima koji nakon infekcije pate od umora, pada koncentracije, poremećenog sna.

”Ovo je virus koji će verovatano postati endemski, kao što je slučaj sa gripom. Moraćemo da ga u budućnosti kontrolišemo i tretiramo njegove posledice”, zaključuje Kirijakides.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More