Veliki doprinos borbi protiv korone! Senzacija iz Vašingtona: Na pomolu istorijska odluka o vakcinama?

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
321

Vlada SAD spremna je da ukine pravo na zaštitu patenta za korona-vakcine kako bi se pojačala globalna proizvodnja cepiva.

Pozitivni signali dolaze i iz Brisela.

Kao doprinos borbi protiv korona-virusa američka vlada zauzela se za vremenski ograničeno ukidanje prava patenate na vakcine. “Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredni uslovi u kojima se nalazimo zbog pandemije traže i vanredne mere“, rekla je predstavnica vlade u Vašingtonu za pitanja trgovine Ketrin Taj obrazlažući tu neočekivanu inicijativu.

Srbija među sedam zemalja u koje Amerikanci mogu da uđu

 

Do sada su SAD, zajedno s drugim zemljama iz kojih dolaze vodeće farmaceutske kompanije, blokirale inicijative zemalja poput Indije ili Južne Afrike za oslobađanjem vakcina protiv korone od patenata.

Cilj: zaustavljanje pandemije

Američka vlada, kako je saopšteno, i dalje insistira na zaštiti autorskih prava, u ovom slučaju patenata na lekove, ali će se, zajedno sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zauzeti da vakcine protiv korone budu izuzetak “kako bi se zaustavila pandemija“. Cilj američke vlade je, kako se navodi u poruci Ketrin Taj na Tviteru, “što više ljudi u što bržem roku snabdeti bezbednom i efikasnom vakcinom“.

Taj je istovremeno naglasila da bi razgovori u okviru STO mogli da potraju zbog toga što je među članicama te organizacije potrebno postići konsenzus po otom pitanju. Više od sto članica STO, među kojima su države, ali i nevladine organizacije, žele da ukinu pravo patente za vakcine protiv korone, što bi trebalo da podstakne globalnu proizvodnju i snabdevanje cepivom. SAD u ovom procesu igraju važnu ulogu, ne samo kao najveća svetska privreda, već i zbog američkog naučnog instituta NIH koji polaže prava na izum koji važi kao ključan element za razvoj i proizvodnju tzv. mRNA-vakcinau koje spadaju i one firmi Bajontek/Fajzer, odnosno Moderna.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus najavu iz Vašingtona nazvao je “istorijskom odlukom“ i “upečatljivim primerom vodeće uloge SAD u pitanjima globalnog zdravstva“.

Pohvale dolaze i od organizacija za zaštitu ljudskih prava. “Amnesti internešenal“ je poručio da je američki predsednik Džozef Bajden tim potezom jasno pokazao da “SAD ljudske živote stavljaju iznad dobiti farmaceutskih kompanija“. Organizacija “Hjuman rajts voč“ pozdravila je odluku i poručila da je “sada red na Evropsku uniju“.

Pozitivni signal iz Brisela

Na signale iz Vašingtona predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen reagovala je već u četvrtak ujutro. “Evropska unija je spremna da raspravlja o svim predlozima koji imaju za cilj da odnos prema krizi bude efikasan i pragmatičan. Unija je“, kaže predsednica Komisije, “zato spremna da raspravlja i o tome, da bi predlog SAD o ukidanju prava na patenate mogao da doprinse tom cilju”.

Negativno su reagovale jedino berze: deonice Bajonteka su, nakon vesti iz Vašingtona, na berzi u Frankfurtu izgubile dvanaest odsto vrednosti. Već juče su isto to na berzi u Njunorku doživele i deonice Fajzera i Moderne.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More