“Uz poštovanje mera, akcija se može nastaviti”: U Italiji kampanja za otvaranje muzeja, galerija…

Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
73

Nakon godinu i po prisilne obustave zbog pandemije kovida19, u Italiji počinje nacionalna kampanja koja promoviše materijalna i nematerijalna kulturna bogatstva zemlje, piše agencija Ansa.

Reč je o akciji zahvaljujući kojoj se za javnost organizuju besplatne posete ne samo muzejima i galerijama, već i mestima koja obično nisu otvorena za publiku.

Ove godine biće otvoreno 600 takvih mesta koji imaju kulturno-umetničku vrednost, između ostalog palate, vile, vojni objekti, dvorci, muzeji, pozorišta kao milanska “La Skala”, ili kao što je slucaj u Torinu, stan bivšeg kralja Sicilije Karla Felice di Savoja.

Već u prvim satima prodaje onlajn sve ulaznice za poštu čuvenom, ekscentričnom dvorcu “Samezano” blizu Firence su rezervisane.

“Siguran sam da se uz poštovanje anti-kovid mera, i ova akcija može nastaviti u potpunoj sigurnosti za posetioce”, rekao je ministar za kulturu Dario Frančeskini.

Ovu kampanju organizuje već 50 godina neprofitna fonadacija Fai u pomoć nekoliko stotina volontera.

Popularniost akcije je podstaknuta činjenicom da Fondacija omogućava ne samo besplatnu posetu, već i “otkriva” publici često zaboravljene kulturno-umetničke vrednosti ili mesta, i prikuplja novac/dobrovoljne priloge za restauraciju vrednih kulturnih i umetničkih dobara.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More