Živonosni Istočni ili Istočni petak: Priča o Turčinu kome je loza Svetog Simeona podarila sina, a on Hilandaru veliko imanje (FOTO)

Foto: Instagram Prijatelji manastira Hilandar/printscreen
53

U prvi petak po Vaskrsu, što je na današnji dan, Srpska pravoslavna crkva obeležava uspomenu na Bogorodicu Živonosni Istočnik ili Istočni petak. Ovde treba napomenuti da se epitet istočni ne odnosi na stranu sveta, već na istočnik kao izvor, preciznije na uspomenu na svetilište Majke Božije pored Carigrada.

Osnivanje hrama Bogorodice Izvora života objašnjava jedna legenda i jedan istorijski izvor. Kada je budući vizantijski car Lav Tračanin došao kao običan vojnik u Konstantinopolj, u močvarama ispred Zlatnih vrata susreo je slepog čoveka koji je zamolio da ga povede i napoji. Dok je Lav tražio vodu začuo je glas koji mu kazuje gde se ona nalazi i da njom treba slepome da opere oči. Glas mu je prorekao da će postati car i da na tom mestu treba da podigne crkvu u kojoj će ljudi moći da nađu ozdravljenje. Lav je poslušao i slepac je progledao, a on sam je docnije zaista posta car. Kada je stupio na presto, u blizini izvora je sagradio velelepnu crkvu.

Ikona Živonosni Istočnik

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi poseban pomen na ovu ikonu se vrši u manastiru Kakovo, nadomak Hilandara.

Na oko 5 kilometara severno od Jerisosa, nalazi se metoh manastira Milo Arsenica ili poznatiji kao Kakovo sa crkvom posvećenoj Bogorodici Živonosnom Istočniku.

Imanje se u posedu manastira prvi put pominje početkom 16. veka kada je uz pomoć čudotvorne loze Svetog Simeona solunski paša, blagodareći ovom grožđu, dobio naslednika te poklonio ovaj metoh.

Iako nije bila praksa da nepravoslavni koriste lozu Svetog Simeona Mirotočivog, u slučaju ovog Turčina to se dogodilo,i zahvaljući Božijem promislu i njegovoj veri, desilo se čudo i onje dobio sina. Ondašnjim monsaim je rekao da će kada mu taj sin odraste dovesti da bude monah. Monasi su mu objasnili da to ne treba da čini jer se u manastir i postaje monah dobrovoljno a ne po zavetu roditelja, i da odluku prepusti slobodnoj volji svog sina.

Paša je iz velike zahvalnosti poklonio veliko imanje manastiru Hilandar na kome je kasnije sagrađen metoh i nazvan Kakovo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasa (@natalijama)


Na ovim prostorima poluostrva Halkidiki manastir Hilandar je imao značajne posede još u srednjem veku. Veličina ovih poseda, bogatim šumom, pašnjacima, maslinjacima i vinogradima varirala je tokom vekova od 10.500 do 1.800 hektara, koliko ima danas, i to pre svega kupoprodajnim radnjama ali i zauzimanjem od strane suseda ili izbeglica iz Male Azije krajem Prvog svetskog rata i zbog eksproprijacije od strane Grčke države. U sastavu metoha se nalazi planina visine 710 metara, pokrivena kestenovom šumom i jedan manji deo koji je obradivo zemljište.

Danas Kakovo poseduje kompletnu pilanu i stolarsku radionicu sa savremenim mašinama za izradu građe, stolarije i nameštaja preko potrebnu za obnovu Hilandara nakon požara 2004. godine.
U sklopu kompleksa Kakovo nalazi se i predivno veštačko jezero u kojem se gaji riba za potrebe manastira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Savurdic (@sonia_box)


Na mestu stare vodenice 1959. godine arhimandrit otac Nikanor preduzeo je izgradnju crkve koju je posvetio Bogorodici Živonosnom Istočniku (Istočni Petak) što se kao slava metoha praznuje u prvi petak po Vaskrsu.

Na Kakovo danas dolaze gotovo svi Srbi hodočasnici koji su se uputili na Svetu Goru i manastir Hilandar po blagoslov i poklon ali oni koji letuju u nekom od obližnjih letovališta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Maksimovic (@sanjamdolls)


Kakovo je posebno omiljeno među ženama s obzirom da je ovo hilandarski posed i da se tu uvek nalazi neko od hilandarskih monaha čime mogu u potpunosti osetiti za njih nedostupan duh Svete Gore.

Kakovo je veoma poštovano i među Grcima koji u velikom broju dolaze čak iz Soluna da bi prisustvovali slavi Istočni Petak a neretko se ovde i venčavaju.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More