Nemački ministar zdravlja poručio: “Izgleda da smo razbili treći talas koronavirusa”

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
152

Treći talas pandemije korona virusa je izgleda razbijen, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan, dodajući da mere fizičkog distanciranja i ubrzanja procesa vakcinancije pomažu u smanjenju stope zaražavanja.

“Čini se da je treći talas razbijen”, rekao je Špan na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa pandemijom, prenosi agencija Rojters.

Ključni izazov u povećanju proizvodnje vakcina je “koliko brzo i kako efikasno preneti tehnologiju”, rekao je Špan, ponavljajući da se zvanični Berlin protivi američkom predlogu o odricanju od zaštite za patente.

“Glavno pitanje nije zaštita patenata, već proizvodni kapacitet”, izjavio je Špan.

Ministar je rekao da bi bio oduševljen ako SAD pokažu istu spremnost za izvoz vakcina kao što je to Nemačka pokazala.

Procenat nemačkih građana koji su, prema njegovim rečima, dobili prvu dozu vakcine sada je dostigao 31,5 odsto, pri čemu je 900.000 ljudi juče dobilo dozu, što je Nemačku, kako kaže, ubacilo “na brzu traku” po međunarodnim poređenjima.

U nastojanju da ubrza proces vakcinacije, Špan je juče dozvolio da se vakcina “AstraZeneka” da svima odraslima, čime su izmenjena ranija ograničenja uvedena nakon izveštaja o pojavi retkih slučajeva zgrušavanja krvi.

Šef nemačkog Instituta za infektivne bolesti “Robert Koh” Lotar Viler je rekao da stopa zaražavanja kovidom-19 opada kod svih starosnih grupa, i da se nada skorijem suzbijanju pandemije u Nemačkoj.

Nemačka: Vakcina AstraZeneka dozvoljena svim starosnim grupama, do kraja avgusta vakcina i deci od 12 do 18 godina?!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More