Odluka o Igrama biće doneta u poslednjem trenutku, u Japanu peticija za otkazivanje

Foto: Tanjug/ AP Photo/Hiro Komae
38

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) veruje da će se Olimpijske igre ovog leta održati u Japanu, a smatra da se mnoge odluke o njihovom formatu mogu doneti samo u poslednjem trenutku zbog nepredvidivih rizika od pandemije korona virusa.

“Nadamo se da će se Olimpijada održati “, rekao je direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je napomenuo da je ohrabrujuće što se procenat pozitivnih slučajeva kovida 19 u Japanu stabilizuje i što su vlasti primenile vrlo sistematičan pristup u upravljanju ovim rizikom.

Dodao je i da veruje da će Tokio doneti takve odluke u organizovanju Igara kojima će se istovremeno ograničiti socijalni kontakti kojima bi se širio virus.

„Neke odluke, poput broja gledalaca, mogu se doneti samo neposredno pre otvaranja Igara na osnovu brojeva novih slučajeva kovida 19, a poznato je da je Japan već saopštio da će gledaocima iz inostranstva biti zabranjeno prisustvo i da bi i cela manifestacija mogla da se održi bez publike“, dodao je Rajan.

Japan je danas produžio vanredno stanje u Tokiju i još nekoliko prefektura do kraja maja kako bi se zaustavio nagli porast slučajeva korona virusa, ali premijer Jošihide Suga ponovio je da je i dalje moguće da se Olimpijske igre održe tokom leta, kako je planirano od 23. jula, nakon prošlogodišnjeg odlaganja.

Foto: Tanjug/ Takuto Kaneko/Kyodo News via AP

Peticija za otkazivanje Igara

Internet peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, prikupila je više od 200.000 potpisa građana.

Igre, koje su već lane odložene zbog pandemije, počinju za manje od tri meseca i potpisnici peticije postavljaju pitanja kako Tokio može održati globalni događaj i zaštititi volontere, sportiste, zvaničnike i japansku javnost od KOVID-19.

– Apsurdno je da se Olimpijske igre održe- rekla je Katsumi Abiko, vlasnica japanske prodavnice kimona.

 

Foto: Tanjug/ Yukie Nishizawa/Kyodo News via AP

– Ako sada donesemo odluku da je otkažemo, Japan će biti pohvaljen što je doneo pravu odluku i pamtiće ga istorija”, smatra ona. Ankete javnog mnjenja u Japanu utvrdile su da se većina javnosti protivi Igrama, koje bi trebale da budu otvorene 23. jula. Suočeni sa četvrtim talasom pandemije, boreći se sa sporom stopom vakcinacije, stanovnici Tokija bili su skeptični prema tome da li Olimpijske igre treba održati.

– Snažno pozivamo na sprečavanje širenja korona virusa i zaštitu života i sredstava za život korišćenjem raspoloživih resursa za zaustavljanje Olimpijskih igara- napisao je Kenji Ucunomija, organizator internet peticije na svojoj veb stranici.

Ucunomija je advokat koji se nekoliko puta kandidovao za guvernera Tokija. Kompanije Fajzer i Biontek su odlučile da doniraju vakcine sportistima koji će učestvovati na Igrama u Tokiju.

Japanska vlada proširila vanredno stanje 

Japanska vlada odlučila je danas da proširi vanredno stanje povezano sa kovidom-19 izvan Tokija i Osake, i da ga produži do 31. maja, u nastojanju da umanji zaražavanje i ublaži opterećenje u bolnicama.

Japanski premijer Jošihide Suga je, na sastanku radne grupe, ozvaničio odluku o nastavku ograničenja za rad restorana i drugih usluga, i o uvođenju vanrednog stanja u prefekture Aiči i Fukuoka.

Doneta je, međutim, odluka o ublažavanju nekih mera, uključujući mera koje važe za robne kuće i bioskope, kako bi se umanjila šteta po treću po veličini ekonomiju na svetu.

Od 25. aprila je na snazi treće vanredno stanje u Tokiju, koji će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara za manje od tri meseca, kao i u prefekturama Osaka, Kjoto i Hjogo. Restoranima i barovima će i dalje biti zabranjeno posluživanje alkohola ili pružanje karaoka usluga, i moraju se zatvoriti do 20 sati.

Za nepoštovanje propisa preti novčana kazna od 300.000 jena (2.750 američkih dolara).

Prema novom planu, velikim komercijalnim objektima, poput robnih kuća i bioskopa, biće omogućeno da se ponovo otvore sa kraćim radnim vremenom, dok će zabrana prisustva gledalaca na velikim događajima poput sportskih igara, biti zamenjena ograničenjem od 5.000 ljudi ili 50 odsto kapaciteta mesta održavanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More