Vakcina nije torta! Stručnjaci iz celog sveta digli glas protiv oslobađanja patenata na proizvodnju vakcina

Foto: Tanjug/ AP Photo/Thanassis Stavrakis
59

Godinu dana nakon proglašenja globalne pandemije, svetske farmaceutske kompanije krenule su u “takmičenje” oko pronalaženja tačne formule koja će sprečiti širenje koronavirusa, da li bi odricanje od vlasništva nad proizvodnjom vakcine spasilo svet?

Danas, kad je broj žrtava kovida19 dosegao tri miliona, pitanje patenta na vakcine pretvorilo se u jednu od najžešćih rasprava na planeti. Čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejsus pozvao je države i farmaceutske kompanije da se odreknu zaštite intelektualnog vlasništva kako bi ceo svet mogao jednako da se bori protiv korone.

Inicijativa SAD da se ukinu patenti na proizvodnju vakcina u Nemačkoj je dočekana s negodovanjem. Intelektualna svojina je nedodirljiva, a izlaz je u pojačanom izvozu, poručuju iz Berlina.

Ideja nove američke vlade dočekana je s oduševljenjem širom sveta: privremeno ukinuti patente na vakcine kako bi i proizvođači u nerazvijenim i siromašnijim zemljama mogli da za potrebe svog stanovništva proizvode vakcinu protiv koronavirusa. To bi trebalo da smanji ogromne razlike koje vladaju u snabdevenosti vakcinama.

Foto: Unsplash

Još pre nekoliko dana Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je kako je samo 0,2 odsto od 700 miliona doza vakcina protiv korone, koliko ih je prema nekim procenama izašlo u opticaj, otišlo u siromašne zemlje.

Zato ne čudi što je predsednik SZO Tedros Adanom Gebrejesus inicijativu Vašingtona nazvao “istorijskim trenutkom”. Sličnim rečima inicijativu nove američke vlade pozdravile su i organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao i Lekari bez granica.

Zadovoljstvo je izrazilo i stotinak zemalja i nevladinih udruženja iz Svetske trgovinske organizacija (STO), koje su podržavale inicijative Indije i Južne Afrike da se ukinu patenti na vakcine.

Brisel uzdržan

Evropska unija, drugi najveći svetski faktor kada je u pitanju proizvodnja vakcina, pozdravila je inicijativu iz Vašingtona, ali već sa osetno manjem entuzijazmom nego ostatak sveta. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u prilično složenoj rečenici poručila da je Evropska unija zainteresovana za pragmatično i brzo rešanje koje će brže dovesti do cilja, a koji je svima zajednički: pobeda nad pandemijom.

No već u nastavku naglasila je da je Evropska unija “najveća demokratija na svetu koja u velikom obimu izvozi vakcine”. I poručila – što je pre svega upućeno Vašingtonu – da je EU izvezla preko 200 miliona doza što je, kako je naglasila, gotovo ista količina koju je i sama upotrebila. U SAD je za to vreme na snazi zabrana izvoza vakcina. Evropska unija je, naprotiv, “apoteka sveta”, kako je rekla Ursula fon der Lajen.

Foto: Tanjug/ John Thys, Pool via AP

Berlin otvoreno protiv

Malo kasnije u toku dana, Nemačka, domovina Biojnteka, nije više ni pokušavala da sakrije svoju skepsu prema velikodušnom predlogu iz Vašingtona. “Zaštita intelektualne svojine je izvor inovacija i to tako mora da ostane i u budućnosti”, rekla je jedna portparolka nemačke vlade za list “Zidojče cajtung” i dodala da je stav vlade da ograničavajući faktor, kada je u pitanju proizvodnja vakcina, nisu patenti, već visoki standardi kvaliteta i nedostatak proizvodnih kapaciteta. Ona je poručila da nemačka vlada radi na tome kako da se u Nemačkoj i Evropskoj uniji, ali i širom sveta, povećaju proizvodni kapaciteti.

Pre toga oglasili su se i nemački ministar zdravlja Jens Špan, kao i ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Miler, obojica članovi demohrišćanske unije CDU/CSU. “Skidanje licence s nekog patenta samo po sebi neće doneti nijednu dozu vakcine više na tržište. Patent nije dovoljan, potrebno je znati kako se proizvodi”, rekao je ministar Miler za onlajn izdanje magazina “Špigl”.

Ministar zdravlja Špan izlaz iz pandemije vidi u povećanju proizvodnje vakcina i pojačanom izvozu. Ali ministar spoljnih poslova Hajko Mas, socijaldemokrata (SPD), ne odbacuje ideju o privremenom ukidanju patenata. “Ako je to put koji možemo da pomognemo da se što više ljudi snabdene vakcinom, onda je to pitanje koje moramo da postavimo”, rekao je Mas.

Dobit od patenata – motor razvoja

Direktor i suvlasnik kompanije Biontek Ugur Šahin još pre nekoliko dana odbacio je ideju ukidanja patenta na vakcinu. On je još prošle nedelje u razgovoru s dopisnicima stranih medija u Berlinu rekao da ukidanje patenata “nije rešenje”. “Proizvodnja vakcine je komplikovana i kvalitet mora da bude zagarantovan”, rekao je Šahin.

Foto: Tanjug/ Bernd von Jutrczenka/dpa via AP, Pool

Deonice njegove firme Biontek su inače u četvrtak, nakon najave o mogućem ukidanju prava na patente za kovid vakcine, izgubile 12 odsto svoje vrednosti.

Ali i čitava farmaceutska industrija protivi se ukidanju patenata. “Farmaceutski preduzetnici sami ulažu milione u razvoj i istraživanje. Mnogi projekti propadaju, ali zato oni koji su uspešni moraju da donesu i profit. Bez izgleda na zaradu od patenata, nestaje i spremnost na nove impulse”, poručuju iz krovnog udruženja farmaceutske industrije.

Generalni direktor farmaceutskog udruženja IMPFA Tomas Kueni ukazuje da je proizvodni proces komplikovan. Jedna portparolka Fajzera je, pokušavajući da objasni složenost proizvodnje, za “Njujork tajms” rekla da vakcina protiv korone sadrži 280 komponenata, koje šalje čak 86 dobavljača iz 19 zemalja.

No očigledno da širom sveta postoje firme koje bi se usudile da se upuste u komplikovanu proizvodnju vakcina. Svetska zdravstvena organizacija govori o 50 preduzeća širom sveta koje su pokazale interesovanje.

Ipak, za ukidanje dogovora o patentima, potrebna je podrška svih zemalja članica STO, što je gotovo isključeno.

Potrebno više od slobodnog patenta

Poznati italijanski mikrobiolog, profešor univerziteta u Padovi, Andrea Krisanti izjavio je da je “veoma skeptičan da je moguće”, da se patent za proizvodnju vakcina protiv korona virusa oslobodi autorskog prava, jer kako kaže, “nije dovoljno imati sastojke i recept da bi neko napravio dobro tortu”.

Krisanti tvrdi da je pored patenta, za proizvodnju vakcina neophodno podeliti i procedure i kao i male tajne industrijske proizvodnje leka, piše Hafington post.

“Osim toga proizvodnja vakcina anti-kovid je biznis u kojemu su lančano povezani laboratorije, istrazivački centri, proizvodnja, finansijeri, ukratko povera lanac različitih instanci i učesnika, i nisam siguran da bi samo oslobadzanje patenta, pomoglo da se lek za imunizaciju masovnije proizvodi i izvan zemalja gde je registrovan”, kaže Krisanti.

List podseća da je američki predsednik Dzo Bajden predložio da se kompanije i zemlje proizvođači anti-kovid vakcina, odreknu privremeno zaštite patenta za proizvodnju vakcine i tako lek učine besplatnim i dostupnim za sve zemlje.

Izvor DW, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More