Austrijski zvaničnici: Po pitanju približavanja tog regiona EU, 2020. je izgubljena godina za ceo Zapadni Balkan!

Foto: Tanjug/AP Photo/Florian Sćroetter
206

Ministri spoljnih poslova zemalja članice EU će na sastanku u ponedeljak u Briselu razgovarati o Rusiji i Zapadnom Balkanu. Na zahtev Austrije i još osam članica EU, na agendi sastanka Saveta šefova diplomatija naćiće se Zapadni Balkan.

“Po pitanju približavanja tog regiona EU, 2020. je izgubljena godina za ceo Zapadni Balkan“, konstatovao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Prognoze Ekonomskog instituta u Austriji: Nezaposlenost će lagano opadati, evo kada očekuju da se vrati na nivo pre krize

 

On je, u saopštenju, istakao da 2021. ne sme biti još jedna izgubljena godina, jer će šteta biti sve veća.

Na Zapadnom Balkanu, prema njegovim rečima, vodi se borba „različitih modela života“.

„Ako EU bude okrenula leđa Zapadnom Balkanu, neko drugi će popuniti vakuum“, upozorio je Šalenberg.

Kada je reč o Rusiji, biće razmotrena situacija u odnosima Unije i Moskve, kao i daljeg delovanja Brisela po pitanju zahlađenja zbog kritike na račun ophođenja prema Alekseju Navaljnom.

Takođe će biti reči i o odnosima SAD i EU, pa je predviđeno da se amarički izaslanik za borbu protiv klimatskih promena Džon Keri obrati putem video konferencije.
U utorak ministri za evropska pitanja razmatraće pitanje takozvanih digitalnih korona sertifikata.

Unutar EU postoji nejedinstvo po pitanju ponovnog uspostavljanja slobode putovanja, bez karantina.

Zemlje članice nisu jedinstvene ni u vezi predloga Evropakog parlamenta da se prihvate samo one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More