Gostoljublje za Handkea: Odlučio sam da dođem u Republiku Srpsku uprkos “jakim vetrovima” koji su bili protiv!

Foto: Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic
279

Poznati austrijski pisac i nobelovac Peter Handke, izjavio je juče u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos “jakim vetrovima” koji su bili protiv te posete.

Sa velikanom austrijske i svetske književnosti u Banjaluci su se sastali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica.

Handke doputovao u Banjaluku, dočekao ga Emir Kusturica, uručen mu Orden Republike Srpske (FOTO)

-Srećan sam što sam ovde. Ovo je zaista veliki trenutak za mene, rekao je Handke u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske, prenela je RTRS.

On je naglasio da njegove emocije i impresije trenutno najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog muzičara Predraga Živkovića Tozovca “dugačka je lajkovačka pruga”.

Austrijski autor romana i dramski pisac Handke je naveo da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Radivoje Pavicic

Kao dodatna atrakcija ove posete, istaknuti nobelovac u društvu Kusturice i Dodika, juče je imao priliku da vidi sopstveni spomenik, koji je nedavno postavljen u Banjaluci.

Spomenik Peteru Handkeu se nalazi kod zgrade Vlade, gde je nedavno izgrađen novi hotel firme “Integral”.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu juče je je u Andrićgradu uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“, koju mu je na trgu ispred Andrićevog instituta uručio proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica.

„Hvala ti, brate, hvala ti, brate, i hvala ti, brate“, kratko i jasno je poručio Kusturica Handkeu, prenosi RTRS.

Peter Handke je danas boravio u Republici Srpskoj, a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ovu posetu doživljava kao veliku čast, jer prema ovom nobelovcu srpski narod gaji posebna osećanja i poštovanje.

Handke je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Ova nagrada uručuje se na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine svečana ceremonija odložena zbog epidemiološke situacije.

Peter Handke je u poslednje vreme u Srbiji aktuelan sa dva projekta kao pozorišni autor: nedavno je izvedena premijera predstave “Kaspar” prema njegovoj drami, u režiji Miloša Lolića na Velikoj sceni JDP-a, dok su u toku probe dramatizacije njegovog kultnog romana “Golmanov strah od penala” rediteljke Ane Đorđević, na sceni SNP u Novom Sadu.

Takođe, na sastanku su bili prisutni i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, i predsednik Akademije nauka i umetnosti Rajko Kuzmanović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More