Upozorenje za pojedine delove Italije: Ostanite zatvoreni, možda padne deo kineskog satelita

Foto: Tanjug/ AP Photo/Reed Hoffmann
137

Iz italijanske civilne zaštite upozorili su stanovnike južnih regiona Umbrija, Lacijum, Abruco, Molize, Kampanja, Bazilikata, Apulija, Kalabrija, Sicilija i Sardinija, da u noći sa 8. na 9. maj ostanu “u zatvorenim prostorima” jer postoji mogućnost da ostatci kineskog satelita, koji bez kontrole pada na Zemlju, završe u delovima upravo tih italijanskih regiona.

Prema rečima direktora Civilne zaštite Fabricija Kurča, koje prenosi agencija Ansa, postoji mala verovatnoća da delovi satelita, čak i ako padnu, oštete zgrade, ali se građanima za svaki stučaj savetuju da oko 2.00 9. maja ostanu iza zatvorenih vrata.

Kako je već saopšteno, ostaci kineskog satelita, koji je u orbiti bez kontrole sa centrom na Zemlnji, treba da padnu, prema proceni kineskih stručnjaka, negde u more, ali postoji i mala verovatnoća da završe tamo gde nije planirano.

Očekuje se da će ostaci najveće kineske rakete, “Dugi marš 5B” pasti na Zemlju danas ili sutra i sagoreti nakon ulaska u atmosferu.

To je saopšteno iz američkog Svemirskog centra za istraživanje i razvoj.

Dok kinesko Ministarstvo spoljnih poslova najavluje da će ostaci rakete sagoreti u kontaktu sa atmosferom Zemlje, američka vojska je saopštila da snage američke svemirske komande prate pad delova kineske rakete tokom, kako je formulisano, nekontrolisanog ulaska u atmosferu Zemlje, preneo je Rojters.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More