Bivši haški sudija tvrdi da Antoneti priprema oslobađajuće presude za Karadžića i Mladića!

FOTO: Flickr/Collage
443

SPLIT – Kristof Flug, bivši sudija haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma optužio je sudiju Žan Klod Antonetija da za haške optužnike, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene u prvostepenom postupku.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da je Flag pre nekog vemena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga.

Splitski dnevnik podseća da je Flug u intervjuu za nemački Cajt dozvolio da se, kako se navodi, naslute razlozi dubokog profesionalnog razočaranja nekim postupcima ove pravosudne institucije.

Flug je, navodi se, zgrožen činjenicom da bi pored nedavne odluke Generalnog sekretara UN, koji vrlo iskusnom turskom sudiji nije produžio mandat samo zato jer ga Erdoganova vlada u Ankari smatra simpatizerom opozicionog pokreta Fetulaha Gulena, kao i mogućnošću da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni.

Nemački sudija, naime, piše Slobodna Dalmacija, uvod u takav rasplet vidi u apsurdnoj odluci francuskog sudije Antonetija, koji je prihvatio zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključio sudije Teodora Merona, Kamela Ađiusa.

Flug smatra apsurdnim to što je nadležni sudija prihvatio tezu pristrasnosti kada je u revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću udovoljio molbi njihovih advokata koji su tražili isključenje sudija Merona i Anđiusa iz drugostepene odluke i proglase pristrasnim, kako kaže, samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Kao ne manje važno napominje se da je Antoneti, za kojeg kažu da je kontroverzni francuski sudija, potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Upitan da li mu je zamislivo da se, kako se navodi, “Karadžić i Mladić na kraju izvuku”, Flug je odgovorio da ništa nije nemoguće jer i na sudu rade ljudi koji čine greške.

“Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama”, rekao je Flug za Cajt i dodao d ga iz raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalo opsedaju zabrinutim itanjima hoće li Karadić i Mladić na kraju biti oslobođeni”.

Inače, prvostepenom presudom Karadžić je u Hagu pre gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a Mladiću je 2017. u istom sudu izrečena doživotna kazna zatvora.

Strahovanje Fluga komentarisao je hrvatski advokat Anto Nobilo, koji ima iskuštva sa haškim sudom, koji kaže da svaki rasplet u Mehanizmu haškog suda smatra mogućim, ali da mu se oslobađajuća presuda za Karadžića i Mladića ipak čini neverovatnim.

“Ne samo zbog njihove krovne uloge u brojnim ratnim pokoljima, nego i zbog činjenice da su mnogi njihovi podređeni iz komandnog lanca već osuđeni na drakonske kazne”, rekao je Nobilo za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More