Mihailo Mirković, uspešni student iz Srbije poručio mladima: “Pronađite sebe u onome što učite”

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg
197

Odlazak u školu i učenje ne treba posmatrati kao obavezu, već kao spoj rada na sebi i oblasti koju ćeš najviše zavoleti i izučavati sa uživanjem, smatra Mihailo Mirković, student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, dobitnik prestižne nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

U razgovoru za Tanjug, mladi srpski naučnik, koji je na takmičenju u četiri kategorije predstavio izum iz hemije, kaže da se uvek trudio da mu školovanje bude prioritet, uz poruku mladima da pronađu sebe u onome o čemu uče.

Povodom obeležavanja 100. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, početkom godine održan je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, a Mihailo je predstavljao Prvu beogradsku gimnaziju, čiji je učenik bio do pre godinu dana.

Njegov pronalazak pripada oblasti zelene hemije, to jest doprinosi znatnom smanjenju zagađenja hemijskim otpadom.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

U laboratorijskim ispitivanjima Mihailo je utvrdio da njegov pronalazak u odnosu na standardne rastvarače stvara 3,5 puta manju količinu hemijskog otpada, što je velika razlika imajući u vidu potencijalnu primenu pronalaska u hemijskoj industriji.

Kaže da je hemiju zavoleo još od osnovne škole, a da je kasnije samo nadograđivao znanje u toj oblasti.

“To mi je bio najinteresantniji predmet tada. Učestvovao sam na takmičenjima iz hemije, bio sam osvajač nagrada na republičkim takmičenjima, a u trećem razredu gimnazije predstavljao sam Srbiju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi u Parizu i tada sam osvojio bronzanu medalju”, kaže Mihailo.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

U gimnaziji je uvećao znanje iz hemije, koje mu je, kaže, omogućilo da se dobro spremi za fakultet i posveti dodatnim aktivnostima u koje spada naučni rad koji je predstavio na spomenutom takmičenju.

Mihailo navodi da država za uspešne srednjoškolce i studente izdvaja stipendije i nagrade za učešća i postignuća na takmičenjima, što je, smatra, pozitivno i motivišuće.

“Neophodno je učestvovati na tim takmičenjima kako bi se to znanje iskoristilo i došlo do izražaja. Tada se ističu učenici po interesovanju”, kazao je on.

Mihailo smatra da je tokom učenja važno pronaći sebe, što se, napominje, svakome događa u različito vreme.

“Nekima ljubav prema nekoj oblasti dođe kasnije, ali je važno da se izabere nešto što osobu zanima, što ima neku perspektivu za nju i što radi sa uživanjem”, smatra ovaj mladi naučnik.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More