Mostar: Osveštani zlatni krstovi na kupolama hrama

Foto/Printscreen/You Tube
389

MOSTAR – Vladika nemački Grigorije i zahumsko-hercegovački Dimitrije osveštali su danas sedam pozlaćenih krstova, koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, koji je još u izgradnji.

“Mislio sam da je ovo preveliki hram za ovaj grad i za naš narod u Hercegovini, ali sada znam da je ovaj hram prikladan za nas Hercegovce. Ovaj hram je naše ogledalo i sve što mi jesmo. Gradeći ovaj hram, imali smo na umu da volimo naše bližnje, naše pretke i potomke, ali i naše susede Hrate i Bošnjake. Zato nam je Bog dao da izgradimo i obnovimo ovaj hram”, istakao je vladika Grigorije.

RTRS navodi da su mostarski Srbi zajedno sa gostima došli su da obeleže ovaj, kako kažu, za Mostar i srpstvo veliki dan.

Hram, koji je u vrijeme gradnje 1873. godine bio najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljen je i srušen u junu 1992.

Obnova je pocela 2010, a u septembru ove godine završeni su grubi građevinski radovi u koje je uloženo devet miliona maraka, što predstavlja 80 odsto sredstava koje su obezbedile vlade Srpske i Srbije.

Za ostatak radova, postavljanje krova, otvora, uredenje enterijera, eksterijera, potrebno još toliko sredstava.

Završetak radova planiran je 2020. godine, kada Eparhija zahumsko-hercegovacka obeležava 800 godina postojanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More