“Neka im je večna slava i hvala”: Položeni venci na groblju Oslobodilaca Beograda, na Spomenik Neznanom junaku na Avali

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg
267

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na groblju Oslobodilaca Beograda danas su položeni venci.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza – Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana.

Vence su položili i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Položeno je i cveće na spomenike Večne vatre i crvenoarmejcu, koji se nalaze u sklopu kompleksa Spomen parka na groblju Oslobodilaca Beograda.

Ministarka Kisić Tepavčević je izjavila da je Dan pobede nad fašizmom veliki dan za sve građane Srbije.

“Naša zemlja je podnela velike žtve u Drugom svetskom ratu, i mi smo danas ovde da kažemo veliko hvala i izrazimo večno poštovanje za sve one koji su svoje živote dali da bismo mi živeli u slobodi i miru. Neka im je večna slava i hvala”, poručila je ministarka.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Predsednik beogradskog parlamenta Nikodijević je ocenio da je srpski narod ponosai na duboko ukorenjenu antifašističku tradiciju u Srbiji i na sve ljude koji su svojim životima branili slobodu, čovečanstvo i ljudskost u 20. veku.

“Čitava posleratna moderna Evropa nastala je na ideju pobede nad fašizmom, i zato smo neizmerno zahvalni svima koji su nam omogućili da budemo na strani pobednika i na pravoj strani istorije. Pobedili smo jednu od najozloglašenijih ideologija koja je u svojoj biti imala da masovnim istrebljenjem čitavih naroda stvori novi svetskli poredak. I zato ne smemo nikada dozvoiliti da nam se iz nezanja ili iz zle namere ponovi veliko stradanje našeg naroda”, istakao je Nikodijević.

On je napomenuo kako “fašizam nikada nije dovoljno mrtav”, i da zbog toga buduće generacije treba učiti o herojskoj pobedi srpskog naroda i o njegovoj ulozi na strani pravde i ljudskosti.

Kisić položila venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali

Povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, izaslanica predsednika Srbije, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, položila je danas venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Odajući počast, ministarka je u spomen-knjigu napisala:

“Večna slava i hvala svima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije. Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

Živela Srbija!”.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanje na 9.maj 1945, kada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More