Italija planira da od sredine maja uvede svoj “kovid pasoš”

Foto: Tanjug/Filippo Ciappi/LaPresse via AP
92

Italija se sprema da uvede sopstveni “kovid-pasoš” već od sredine maja i turistima obećava odmor bez karantina.

– Pandemija nas je naterala da se privremeno zatvorimo, ali Italija je spremna da opet poželi dobrodošlicu svetu – rekao je italijanski premijer Mario Dragi u utorak nakon sastanka ministara turizma G20.

Pokazalo se da je koordinacija ključni problem ukidanja pandemijskih ograničenja i ponovnog pokretanja putovanja. Evropska unija žuri da uspostavi EU kovid sertifikat za ceo blok do sredine juna, ali zemlje zavisne od turizma donose sopstvene mere, piše Blic.rs.

Italija je jedna od članika koja ne namerava da čeka na Brisel. Turisti, iz EU ili van nje, moći će da uđu u Italiju.

– Dakle, vreme je da rezervišete svoj odmor u Italiji. Radujemo se što ćemo vas uskoro ponovo dočekati – kazao je Dragi.

U očekivanju evropskih zelenih sertifikata, Italija je uvela nacionalnu zelenu propusnicu koji će dozvoliti turistima da se kreću među regionima od polovine maja, što važi ne samo za Italijane, već i za strane turiste.

– Bitno je da damo jasna i jednostavna pravila putem kojih će se turisti vratiti u našu zemlju. Od polovine juna turisti koji su vakcinisani će moći da se vrate putovanjima u okviru EU bez karantina, u Italiju mesec dana ranije. Malo je zemalja koje su toliko bazirane na turizmu kao Italija, svet želi da nas poseti – rekao je Dragi na samitu G20.

Trenutno svi koji u Italiju dođu iz EU moraju da idu pet dana u karantin i prilože dva negativna testa. Kako prenosi “Gardijan”, italijanske propusnice će nosiocima omogućavati da zaobiđu sva putna ograničenja, a moći će da ih dobiju vakcinisani protiv korona virusa, oni koji su preležali kovid ili oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati.

Međutim, Italija će “kovid-pasoše” izdavati samo za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), rekao je izvor iz ministarstva turizma te zemlje. Evropski regulatori za sada su odobrili cepiva kompanija Fajzer, AstraZeneka, Moderna i Džonson i Džonson.

EMA trenutno privodi kraju procenjivanje ruske vakcine Sputnjik V, a uskoro će početi i analizu kineskog cepiva Sinovak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More