Srbin iz Beča pomaže zavičaj da ga spasi od propadanja (FOTO)

Vladika Arsenije, otac Danilo, Milun i Nada Nikolić
188

Bečki građevinar Milun Nikolić sa gospođom Nadom i sinom Aleksandrom priredili su kao ktitori hrama Svetog Georgija u selu Gornji Brestovac kod Bojnika proslavu crkvene slave Đurđevdan. Bogloslužio je vladika niški Arsenije, koji je pred stotinu vernika divno besedio i između ostalog izrekao molitvu:
“ Gospode, pomozi ovo selo i ovaj narod!”

Milun Nikolić sa porodicom iz Beča je došao u svoj zavičaj upravo, kako nam je rekao, da pomogne svoje selo i svoj narod.

Selo Gornji Brestovac

“Mom selu je Bog davno rekao “laku noć”. Mislim da je došlo vreme da mi zajedno uz Božju pomoć doprinesemo da selo Gornji Brestovac pretvorimo u “dobar dan!”

Selo se nalazi u siromašnoj opštini Bojnik, udaljenoj 300 kilometara od Beograda i četrdesetak kilometara od Leskovca. Spada u red starih sela srednjovekvone Srbije, kada je Brestovac bio značajno mesto. Dokaz za to je lokalitet Crkvište, mesto gde se nalazila stara pravoslavna crkva. Nije poznato kada je ova crkva porušena. Na temeljima su Brestovčani podigli novu crkvu 1924. godine.

Mala i prelepa crkva Svetog Georgija obnovljena je i osveštana 1996. godine. Osveštao je, tadašnji, episkop niški Irinej, potom patrijarh srpski. Ktitor je bio Milun Nikolić, sa porodicom iz Beča.

Hram Svetog Georgija u Gornjem Brestovcu

“Rođen sam u ovom selu 1950. godine i kršten u ovom hramu. U Gornjem Brestovcu sam završio osnovnu školu, a studije elektro-tehnike u Beogradu i Subotici. Kada sam otišao 1973. godine na rad u inostranstvu u Nemačku, a potom u Austriju, stalno sam osećao potrebu da svoju dušu povratim u ovaj hram Svetog Georgija. Kupio sam imanje pored reke, napravio most preko reke, darivao ih Eparhiji niškoj i sazradio crkvu. Prota Danilo i vladika niški Arsenije su nas pozvali da zajedno proslavimo crkvenu slavu Đurđevdan i mi smo iz Beča stigli i pomogli da se naša parohija i naš narod raduje i veseli”, iskreno nam je rekao gospodin Milun Nikolić, koji je podneo većinu troškova ovog prazničnog slavlja.

Nije krio radost da je Đurđevdan okupio gotovo sve seljane, ali nije ni krio razočarenje da je njegov zavičaj nastavio da demografski i ekonomski propada. Polovinom prošlog veka selo je imalo hiljadu duša, a sada ima samo 70 Srba i stotinak Roma. Selo je dobilo ime po bujnog brestovoj šumi, koja, takođe, kao i njeni žitelji – nestaje.

Milun Nikolić ispred crkve

“Atar sela Gornji Brestovac ima hiljadu hektara sa njivama, voćnacima, vinogradima, šumom i pašnjacima, ali kad naroda nema, ta imanja se sve manje obrađuju i zemlja sve manje rađa. Od industrije u selu postoje samo akumulaciona brana i postrojenje za preradu vode na jezeru iz kog vodom snabdevaju okolna naseljena mesta i jedna mlin. Za mlade nema posla, a starinska domaćinstva su sve brojnija. Treba spasiti narod, kako reče vladika Arsenije i vratiti ga u selo”, smatra Milun Nikolić.

U rodnom selu Nikolići imaju dva hektara zemlje, koju obrađuju i sedam porodičnih kuća. Redovno ih posećuju Nikolići iz Beograda i Beča. Milun Nikolić i mnogi drugi srpski iseljenici iz sela, a posebno članovi Udruženja “Pusta reka” spremni su da pomognu. Imaju planove razvoja svog zavičaja, ali traže podršku opštine Bojnik i države Srbije.

“ Želim da obnovim rade Zemljordaničke zadruge, da izgradim ribnjak i fabriku, ako Bog da i ako opštinari sagrade asfaltni put do sela. Planiram i da podignem novu porodičnu kuću, jer bih rado da penzionerske dane provodim sa suprugom u Gornjem Brestovcu”, otkriva nam Milun Nikolić.

Pored poljoprivrede i voćarstva Nikolić smatra da 26 sela u opštini Bojnik, imaju šansu da razvijaju turizam, posebno sada u vreme pandemije, kada žitelji gradova traže mesta sa čistim vazduhom i lepom prirodom.

Iznad sela je Radan planina. Pored seoskog Brestovačkog jezera su putevi za Prokuplje i Kuršumliju, za Leskovac i Skoplje, za pet banja u okolini, što govori da je lokacija jako dobra za uživanje u prirodi.

Molitva episkopa Arsenija za narod

“Imamo divno jezero, ali nije opremljeno za prijem turista i ljubitelja prirode. Nema investicija, jer nema volje da se Gornji Brestovac modernizuje, da dobije asflatni put i približi svetskim i domaćim putnicima.
Želeo sam da zakupim vodnu stanicu na jezeru i oko nje napravim stajalište i odmaralište. A potom da igradim hotel. Nisam uspeo u tome. Jedino je uspela Ambasada Austrije da izgradi 4 kilometara dugu biciklističku stazu oko Brestovačkog jezera”, priznaje nam Nikolić.

Ovaj bečki građevinar je opremio Dom zdravlja u Bojniku. Dovezao je novi kontigent medicinske opreme i lekova u svoj zavičaj. Na slavi Đurđevdan je sa vladikom niškim Arsenijem razgovarao kao da zajedno sa opštinom, uz pomoć Boga, kako je rečeno na liturgiji – spasu selo i narod Gornjeg Brestovca.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More