Izašao je novi Firefox, nudi privatnost kakvu do sada nismo imali

FOTO:PCMag, ilustracija
321

Najnovija verzija Mozilinog brauzera Firefox znatno vam olakšava zaustavljanje invazivnih web trackera koji prate vaše aktivnosti na netu, što je kompanija najavila jesenas.

Firefox 65 izašao je u utorak, a ima i redizajnirano podešavanje „Content Blocking“, kojem lako možete pristupiti i onemogućiti pristup trackerima treće strane, koji vas prate gde god da idete po netu.

„Videli smo da kod korisnika postoji želja za opcijama koje poboljšavaju privatnost i štite korisničke podatke, odnosno koje korisnicima omogućavaju da preuzmu kontrolu. Sve u svemu, nije bilo potrebno neko preveliko razmišljanje da bismo ispunili ovu potrebu“, napisao je Mozillin Nick Nguyen u blog postu.

Kada pristupite opciji „Content Blocking“, videćete novu opciju „Strict“. Ako nju uključite, ona će zaustaviti svako praćenje koje brauzer može da otkrije. Njeno uključivanje će sprečiti, na primer, marketinške kompanije od gledanja koje sajtove posećujete i kreiranja reklama za vas. Treba napomenuti da blokiranje „kukija“ može dovesti do toga da neki sajtovi ne rade, tako da možete i ručno birati koga ćete blokirati.

Opciju ćete naći u gornjem desnom delu menija, pod takozvanim „hamburger menijem“ (tri vodoravne crte) i odeljkom „Privacy&Security“. Ako se odlučite za „Strict“ mode, a odete na sajt koji ne radi, opciju možete isključiti pritiskom na malo „i“ u adresi sajta i onda podesiti kako vam odgovara. Osim opcija „Standard“ i „Strict“, tu je i „Custom“, u kojoj možete podesiti tačno koje sajtove želite da zaustavite.

Kada instalirate Firefox 65, što svakako preporučujemo, podrazumevana opcija je „Standard“, koja blokira praćenje samo kada surfujete u „private modu“. Očekuje se, međutim, da kasnije ove godine opcija „Standard“ počne da blokira i trackere koji vas prate od sajta do sajta.

 

Izvor Techbrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More