PRIPALA MU VELIKA ČAST: Živko Vlahović iako treća generacija Srba u Parizu vratio se u Srbiju da nastavi započeto (FOTO)

Foto: Printscreen Instagram
217

Veliki je broj naših mladih ljudi koji su rođeni i školovali se u Francuskoj. Ta neka druga ili čak i treća generacija hrabro učestvuje u društvenom životu Francuske neretko na najvišim funkcijama u raznim domenima. Mnogi od njih koji naprave neki uspeh na profesionalnom planu, ne ističu se i javnost slabo zna o njima. Oni su ipak naše blago i Srbima u dijaspori trebaju takvi ljudi.

Jedan od njih je mladi Živko Vlahović koji je za sajt Svi Srbi u Parizu, dao intervju.

“To su moji koreni”! Živko je rođen u Parizu, širi srpsku kulturu ali ima san da živi u Beogradu!

 

Zovem sе Živko Vlahović, imam 26 godina i rođen sam u Parizu. Ja sam inače treća generacija u Francuskoj, ali prva koja se rodila. Baba i deda s majčine strane su došli sedamdesetih u Francusku, majka 1984, potom otac 1992. U Parizu je i upoznao moju majku. U Parizu sam se školovao, završio srednju književnu (u Srbiji je ekvivalent jezički smer), onda sam upisao slavistiku na Sorboni uz opciju francuski kao strani jezik, pa sam magistrirao francusku lingvistiku i sad završavam master iz prevođenja.

Čime se još baviš ?
2017. godine sam počeo da radim kao književni prevodilac. Preveo sam dva romana Aleksandra Gatalice, jedan pesnički regionalni zbornik, zbirku priča Nafije Sarajlić i sad završavam roman Filipa Grbića. Takođe sam imao priliku da prevedem pet epizoda jedne bosanske serije koja se zove “Dobrodošli u Orient express”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zivko Vlahovic (@nomorewordz)

Na pitanje koliko je teško očuvati srpski identitet onima koji se rode u Francuskoj i od čega zavisi najviše, po vama, izbegavanje vrtloga asimilacije Živko kaže da Francuska ne pokušava da uguši identitet drugih naroda.
– Pa znate kako, ja lično mislim da nije tako teško. Pre svega, Francuska kao zemlja ne pokušava da uguši taj identitet. A ne smatram da je asimilicija kao vrtlog, naprotiv, mislim da je moguće asimilirati se i sačuvati svoje poreklo. Asimilacija ne znači promeniti ime i prezime, pa i veru… Kad poznajete francusku istoriju, onda shvatite da možete biti Francuz i kad se zovete Živko Vlahović. Uvek sam pričao za sebe da sam Francuz, rođen sam u Francuskoj i odrastao sam u francuskoj kulturi, kao i u srpskoj. Ja sam u stvari Francuz poreklom iz Srbije, Pravoslavac koji je ponosan na svoje korene i zato ih i promovišem u Francuskoj. Roditelji igraju takođe veliku ulogu u očuvanju srpskog identiteta, ali u jednom trenutku mora osoba sama da se pozabavi time. Nažalost, to se sve manje viđa…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zivko Vlahovic (@nomorewordz)

Živko je pozvan da sa još nekoliko književnika da govori na dodeli nagrade “Ivo Andrić” Peteru Handkeu.

-To sam naravno i prihvatio jer Peter Handke, kao pisac mi je mnogo zanimljiv, naročito Peter Handke iz mlađih dana, kad je prosto odbacio tradiciju i započeo svoju eksperimentalnu književnost. Drago mi je što sam ga upoznao, znate, neki ga vole, s pravom, neki ga ne vole, s pravom isto, ali ja nisam išao tamo da upoznam nekog političara ili nekog lika čije političke ideje me zanimaju. Ja sam otišao kao prevodilac i izdavač da upoznam jednog intrigantnog pisca i nije me izneverio. Pričali smo dosta, saznao sam mnogo o njemu i bio je veoma zanimljiv.

Poruka svim Srbima u Francuskoj ?
Poštujte i volite Francusku, to je važno… Ona je meni mnogo donela, ne verujem da ću ikad moći da joj se odužim, ali verujem da sam svojom ljubavlju prema njoj možda malo izmirio taj dug. I nemojte da zaboravite odakle dolazite, naši roditelje se najčešće žrtvovali za nas i ne smemo to da zaboravimo. Kao ni naše korene. Ja sam skoro otišao da živim u Srbiju jer verujem da mogu još mnogo da uradim za našu kulturu, ali odsad iz Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zivko Vlahovic (@nomorewordz)

 

 

Izvor ssup.fr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More