RADOST ZA SVE U AUSTRIJI! Sebastijan Kurc: Austrija popušta mere, prvi na redu gastronomija, turizam, kultura i sport!

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
16,185

Austrija od 19.maja popušta mere, te će ponovo moći da se otvore gastronomija, turizam, kultura i sport, saopšto je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, na konferenciji za novinare, popuštanje mera nazvao „radost za sve“ i „turbom za privredu“.

Podvukao je da popuštanje mera prate obilne mere predostrožnosti.

Velike manifestacije, kao što su svadbe, proslave klubova i slično neće biti moguće, a dalje popuštanje mera se očekuje od 1.jula.

“Sve što možemo da kupimo, kupićemo”: Austrija donela odluku o nabavci dodatnih doza vakcina za 2022./2023.

 

Kurc je naglasio da je Austrija dobro prošla kroz treći talas korona virusa, da je već vakcinisala,barem prvom dozom 2,6 miliona građana, i da sada može da popusti mere.

Popustanje će se sprovesti uz poštovanja pravila, kao što je omohućavanje pristupa novootvorenim oblastima za vakcinisane, izlečene ili za lica sa aktuelnim negativnim testom.

Vicekancelar Verner Kogler istakao je da će život ponovo postati raznovrsniji. Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn pojasnio je da ćeprva doza vakcine građane osloboditi na tri meseca od testiranja zbog pristupa gastronomiji, kulturnom sadržaju, sportu i slično. Prijem druge doze oslobađa na šest meseci od estiranja, a izlečene osobe oslobođene su testiranja devet meseci od prve vakcinacije.

Pored toga izlečeni šest meseci po prevazilaženju infekcije neće morati da se testiranju, uz potvrdu lekara, dok će dokaz o antitelima važiti svega tri meseca.

Duža čekanja i procedure: Kako izgleda putovanje od Beograda do Austrije u doba pandemije

Kao dokaz o vakcinaciji, izlečenju ili testu biće korišćen ranije najavljivani „zeleni pasoš“, ali i pasoš o vakcinaciji. Što se testova tiče PCR teszovi će kao „ulaznica“ važiti 72 sata, a antigenski svega 48 sati.

Testovi koji se rade kod kuće biće prihvaćeni samo 24 sata. Novina u uredbi vlade biće da se testovi mogu sprovoditi i na licu mesta, odnosno na stadionima, u restoranima, hotelima, a oni važe samo za pristup tim institucijama.

Kada je reč o ugostiteljskim objektima važiće pravilo od dva metra distance između stolova, za kojim smeju u ujutrašnjosti sedeti četiri odrasle osobe, a na otvorenom 10.

Gosti i osoblje moraju nositi maske, a ugostiteljskim objektima radno vreme je ograničeno do 22 sata.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More