Prošle godine gubitaši, a ove obrnuli MILIJARDE! Nemačka kompanija tek očekuje dobit od vakcina

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
68

Nemačka kompanija BioNTek ostvarila je ukupan prihod u prvom tromesečju ove godine od 2,05 milijardi evra u odnosu na 27,7 miliona evra u istom periodu 2020, zahvaljujući prodaji vakcina protiv kovida-19 koje proizvodi zajedno s američkim Fajzerom.

Kvartalna neto dobit uzletela je na 1,13 milijardi evra u poređenju sa 53,4 miliona evra gubitka zabeleženog u godinu dana ranije, izvestio je danas BioNTek, a prenosi Rojters.

Prema podacima kompanije, narudžbine za proizvodnju i isporuku kovid vakcina povećale su se na 1,8 milijardi doza sa nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza, koliko je bilo objavljeno u martu.

Na osnovu novih prispelih porudžbina, kompanija sada očekuje da će njeni prihodi od prodaje cepiva dostići oko 12,4 milijarde evra ove godine, naspram ranije predviđenog iznosa od 9,8 milijardi evra.

BioNTek i Fajzer su, prema saopštenju nemačke kompanije, do 6. maja isporučili širom sveta više od 450 miliona doza vakcina, dok je AstraZeneka objavila 30. aprila da je do sada isporučila više od 300 miliona doza.

Ranije danas, BioNTek je otkrio planove o osnivanju nove fabrike u Singapuru, koja će od 2023. godine proizvoditi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More