Devojka sa šestostrukom dozom Fajzer cepiva: “Još uvek ne znamo da li će biti potrebna druga doza vakcine”?!

Foto: Tanjug/ AP Photo/John Pye
220

Devojka stara 26 godina iz Toskane koja je greškom primila šest doza vakcine “Fajzer” postala je prvi i za sada jedini slučaj na svetu.

Tako nešto, naime, nije se dogodilo ni u toku eksperimentalnih faza testiranja vakcine. Reč je o stažistikinja psihologije u zdravstvenoj ustanovi “Toskana Nord Ovest” koja se vakcinisala u nedelju.

Devojka u Italiji vakcinisana sa šest doza cepiva, preventivno smeštena u bolnicu, pa puštena kući

Kako prenosi RTS ona je jutros puštena iz bolnice u kojoj je praćeno njeno stanje.

Lekari su izjavili da nije bilo nikakvih posledica, osim tipičnih simptoma koji mogu da se dogode posle bilo koje vakcine, a to je povišena temperatura, bolovi u kostima i bol u ruci.

Devojka je puštena kući, iako će njeno zdravlje biti praćeno u narednih šest meseci tako što će morati da se podvrgne vađenju krvi svake sedmice.

Antonela Vinćenti, direktorka odeljenja za infektivne bolesti u bolnici “Noa” u Masi rekla je da još uvek nije moguće reći kakav će efekat izazvati ova prevelika doza na imuno sistem.

“Još uvek ne znamo da li će biti potrebna druga doza vakcine ili će ona biti tretirana kao osoba koja nije primila nijednu dozu, što je skoro izvesno”, kaže Vinćenti.

Iz zdravstvene ustanove “Toskana Nord Ovest” izjavili su na konferenciji za štampu da je otvorena istraga.

“Ne želimo da upropastimo živote nikome. Radi se o ljudskoj grešci, moja ćerka je dobro i iako nas je strah, jer niko nije u stanju da nam kaže šta će se desiti njenom organizmu u budućnosti”, izjavila je majka devojke iz Toskane.

Sličan slučaj dogodio se i u Izraelu, kada je medicinski radnik primio pet doza “Fajzera”.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More