Kako je sada u zemljama u koje hrle NAŠI?! U AUSTRIJI pada NEZAPOSLENOST, a evo šta se dešava sa “ZOMBI FIRMAMA” u Nemačkoj!

Austrija ima plan da smanji broj NEZAPOSLENIH, evo kada će doći do poboljšanja u zemlji u koju BALKANCI najradije odlaze!

Foto: Tanjug (AP Photo/Florian Schroetter)
629

Nezaposlenost u Austriji i dalje pada, ali je opet na znatno višem nivou nego pre kovid-19 krize. Ministar rada, Martin Koher, kaže da sada ima 5.000 manje nezaposlenih u poređenju sa prošlom nedeljom, prenosi “Telegraf”.

Međutim, broj nezaposlenih viši je za 50.000 nego 2019. godine, te je cilj da se brojka o nezaposlenosti vrati na stari nivo do 2023. godine. Službi za zapošljavanje prijavljeno je 340.973 osoba bez posla, dok se njih 77.000 nalazi na doškolovavanju.

Sve u svemu, ukupan broj nezaposlenih je 417.000. A kakvo je stanje u Nemačkoj?

Korporativna nesolventnost u toj zemlji u februaru ove godine je bila za 21,8 posto manja nego lani, objavio je danas Savezni zavod za statistiku, Destatis. Tako je nastavljen trend pada platežne nesposobnosti preduzećea, otkako je na početku pandemije uvedena suspenzija obaveze prijavljivanja insolventnosti.

Nemačka je od marta prošle godine omogućila da kompanije kojima je pandemija nanela finansijske štete – odlože obavezno podnošenje zahteva za stečaj, a kritičari ove mere tvrde da takva politika podržava tzv. “zombi firme”, koje realno nemaju budućnost.

Insolventnost nemačkih kompanijna pala je tokom 2020. na najniži nivo još od 1999. godine. Međutim, od oktobra prošle godine, Berlin je počeo sa postepenim ukidanjem te šeme.

Ove godine, samo firme koje čekaju uplatu državne pomoći iz paketa odobrenog u novembru izuzete su od obaveze podnošenja zahteva za stečaj – do kraja ovog meseca.

Destatis je naveo u saopštenju da februarski pokazatelji znače “da se ekonomski problemi mnogih preduzeća zbog krize sa koronom još uvek nisu manifestovali kroz porast prijava poslovne nesolventnosti”.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More