Kurcu nagrada “Slobode medija” za zasluge! Austrijski kancelar uputio važnu poruku za Zapadni Balkan

Foto: Tanjug/Peter Kneffel/dpa via AP
70

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu juče je u Minhenu uručena nagrada “Slobode medija“ za njegove zasluge kao “mostograditelja Evrope“ i “komunikatora slobode“, a preuzimanjem priznanja on je podvukao da i Zapadni Balkan mora postati deo EU.

Juče je sedmi put uručena nagrada “Slobode medija“, koju uručuje “Vajmer media grupacija“ (WMG).

Izadavač Kristijane Get-Vajmer obrazložila je odluku o uručenju nagrade kancelaru Kurcu rečima da je on “pomiritelj različitih interesa i svetsko političkih pogleda“.

RADOST ZA SVE U AUSTRIJI! Sebastijan Kurc: Austrija popušta mere, prvi na redu gastronomija, turizam, kultura i sport!

 

“Kancelar Kurc uvek gradi mostove širom kontinenta“, rekla je Get-Vajmerova na skupu “Ludvig Erhard”.

Naglasila je da je Kurc manjim državama u EU, pre svega istočne i jugoistočne Evrope, u procesu oblikovanja dao snažan glas, a takođe je u kriznim situacijama, kao što su bili teroristički napad i pandemija, uspeo da otvoreno komunucira.

“Kao jedan od najmlađih političara rukovodioca u Evropi on je jasno stao protiv onih koji mrze demokratiju“, naglasila je Get-Vajmerova i istakla da je on ambasador Evrope i slobode.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je, putem video linka, održao govor povodom dodele nagrade rekao je da, iako nije uvek istog mišljenja kao austrijski kancelar, smatra da je Kurc osoba koja uvek želi da posluša i koji snažno, uverljivo zastupa svoju zemlju.

Kurc je neko, rekao je, koji je spreman i da se zalaže za korisne promene, a Grčka i Austrija se nalaze na prvoj liniji fronta po pitanju sklapanja partnerstava za čistiju, zeleniju, održiviju i digitalnu budućnost za građane Evrope.

Kurc je, zahvaljujući se za dobijeno priznanje, rekao da kao rukovodeći političar u doba pandemije nije navikao na pohvale, već na kritiku.

“Meni je važno da možemo živeti u ujedinjenoj Evropi, da ne zaostajemo za drugim delovima sveta, zbog čega ne smemo dozvoliti previše razdora. Evropa ne bi trebalo da gubi previše vremena stalnim unutrašnjim sporovima, već da pokuša da opstane u globalnom takmičenju“, naglasio je Kurc.

Dodao je da Austrija pokušava, svojim ograničenim mogućnostima, kao mala zemlja, da da doprinos ujedinjenoj Evropi, te mu je bitno da ne postoje članice prve i druge klase.

Istakao je i da Zapadni Balkan mora biti deo EU.

Ovo priznanje do sada su dobili, između ostalih, nekadašnji predsednik S S S SR-a Mihail Gorbačov, bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i princ od Monaka Albert Drugi.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More