Bosanskohercegovačka dijaspora “utanjila”, nikad manje poslatog novca u poslednjim godinama

Foto: Unslpash/ Damir Bosnjak
242

Dijaspora je poslala u Bosnu i Hercegovinu 2,5 milijardi KM (oko 1,28 milijardi evra) 2020. godine, što je za skoro pola milijarde KM (255,6 miliona evra) manje nego godinu ranije i najmanji iznos koji je stigao u poslednje četiri godine.

Prema podacima Centralne banke BiH, u drugom kvartalu prošle godine poslato je 197 miliona KM (100,9 miliona evra) manje nego u istom periodu 2019. godine, piše Glas Srpske.

“U trećem i četvrtom kvartalu lani, taj iznos je bio za skoro 242 miliona KM (123,7 miliona evra) manji nego u istom periodu prethodne godine”, navode iz Centralne banke.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković ističe da je glavni razlog smanjenja priliva doznaka zatvaranje kompanija u Evropskoj uniji zbog pandemije virusa korona.

Drugi razlog, kaže on, jeste i pad uplata inostranih kupaca prema preduzećima u BiH.

“To je za posledicu imalo pad potrošnje u BiH. Po tom osnovu su i neke naše firme imale smanjen promet novca. Činjenica je da je sve ovo značajno uticalo na ekonomiju i pad standarda”, objašnjava Duduković.

Najviše novca, prema podacima Centralne banke BiH, dijaspora je poslala u periodu od januara do marta 2020, odnosno u prvom kvartalu, kada se u BiH slilo oko 4,6 miliona KM (2,35 miliona evra) više nego u istom periodu godinu ranije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More