Srpski digitalni zeleni sertifikat SPREMAN! Sve nedoumice oko novog dokumenta koji će nam olakšati putovanja

Foto: Unslpash/ Annie Spratt
154

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

“Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa”, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Zeleni sertifikat mora da bude dvojezični.

Aleksandar Seničič, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), ističe da sertifikati ne treba da izazivaju brigu kod građana, jer je način dobijanja tog papira jako jednostavan.

„Kovid pasoši više nisu ideja, neće ni postojati kao dokument koji ćete vi dobiti od države. To je odbačeno. Imamo sada zelene sertifikate, kako ih Evropa zove. To su suštinski zvanični papiri koji mi već imamo, bez obzira da li se radi o vakcini ili PCR testu“, za Nova.rs govori Seničić.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Naglasio je da su i postojeći sertifikati prihvaćeni na granicama zemalja sa kojima imamo dogovor.

„Kada smo razgovarali sa Grcima, oni su bili zadovoljni kako to izgleda. A već se i primenjuje, oni to prihvataju u sadašnjoj formi. Sve zemlje u ovom trenutku, sa kojima je postignut dogovor da se prihvataju serfitikati, prihvataju ih ovakve kakve su“, kaže Seničić.

Kako se dobija digitalni zeleni sertifikat

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava, saopštila je ta vladina Kancelarija.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu .

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Šta ako ga izgubimo digitalni zeleni sertifikat 

Seničić ističe još jednu važnu informaciju.

„Ako je neko izgubio sertifikat, ili ako nekome na granici traže da ostavi sertifikat, ne treba da pravi tenziju – jer uvek se može preko eUprave, na osnovu matičnog broja, dobiti nova kopija. Najbolje je da se sačuva na mejlu, jer na taj način može da se štampa onoliko puta koliko je potrebno“, zaključuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More