Srbi u centru sukoba u Izraelu: Bomba pala na dva km od kuće, Goranu Mekiću ćerka mobilisana (VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Adel Hana
439

Više desetina ljudi, među kojima ima i dece, stradalo je u novom sukobu Izraelaca i Palestinaca. Palestinski Hamas ispalio je sinoć više od 130 raketa u pravcu Tel Aviva kao odgovor na izraelski vazdušni udar u kojem je srušen soliter od 13 spratova u Gazi.

U jeku nereda nalaze se i naši državljani. Goran Mekić, koji u Izraelu živi već 30 godina, juče je morao da se pozdravi sa ćerkom, koja je mobilisana.


Mekić, koji je udaljen svega nekoliko kilometra od pojasa Gaze, rekao je da je cela zona uz pojas militarizovana.

– Nema kretanja bez posebnih dozvola vojske i policije. Zabranjena su veća okupljanja. Na posao odlaze samo oni koji imaju u blizini sklonište – rekao je Mekić juče u izjavi za “Nezavisne novine”.

Iza njega je još jedna neprospavana noć, tokom koje je brinuo za mobilisanu ćerku.

– Posle druge neprospavane noći i usled konstantnog raketiranja iz Gaze, detonacija, sirena za vazdušnu uzbunu koje nisu ni prestajale… Brige za Miu, mozak ne konstatuje više – napisao je Mekić na Tviteru.

Iz Gaze su pre par minuta počeli da gađaju minobacačkom vatrom.Tako da smo i mi na udaru.. Rakete su pale u kibuc koji se nalazi na samo 2 km od nas. Obeležio sam naš kibuc,čisto da i vizuelno vidite koliko je sve to blizu. Moj kibuc je na 4 km od ograde, dodaje Mekić.

Srbin iz Izraela otkriva kako danas izgleda život u državi koja je vakcinisala 99 odsto stanovništva! (FOTO)

Ipak, bez obzira na sav strah i sve, on i drugi roditelji se trude da dečici skrenu pažnju sa sukoba koji se odvija.

Kraj jednog skloništa postavili su tobogan na naduvavanje, kako bi deca mogla malo da se igraju i zaborave na bombe.

– Kako da deca ostanu normalna u ovakvoj situaciji? Nakon dva dana od kako ne izlaze iz skloništa, organizovali smo im danas malo druženje. Naravno u pripravnosti i u blizini skloništa, i sa nekoliko roditelja u blizini – napisao je Goran na Tviteru uz snimak.

Niko od od oko 1.500 državljana Srbije, koji borave u Izraelu, nije stradao niti je povređen u sukobima Hamasa i Izraela, preneo je svoja saznanja počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

On je rekao da je sinoć proširen radijus delovanja iz pojasa Gaze i da je zato znatno porastao broj državljana Srbije koji se nalaze pod opasnošću od raketiranja. Naveo je da se za sada nema nagoveštaja o evakuaciji.

Počasni konzul u Izraelu: “Državljani Srbije su dobro, svi smo na vezi”

 

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More