Projektili lete na sve strane, “zarobljen” glavni aerodrom, obe strane broje žrtve (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Oded Balilty
153

Hamas je i rano jutros lansirao rakete na Tel Aviv prema Jerusalimu, a Izrael je obećao da će nastaviti da gađa islamističke frakcije u Gazi uprkos predviđanju američkog predsednika Džoa Bajdena da bi se njihov sukob uskoro mogao završiti.

Ni posle ponoći sukob između izraelskih i palestinskih snaga nije utihnuo. Projektili na obe strane lete nesmanjenom žestinom. Broj žrtava raste, a nekih naznaka da će se situacija možda smiriti za sada nema.

Najmanje 72 osobe su poginule u izraelskim napadima, a među njima i 17 dece, otkako su u ponedeljak eskalirali sukobi Izraela i Palestinaca, potvrdili su zvaničnici Ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

U isto vreme u Izraelu je ubijeno sedam ljudi, potvrdili su izraelski zdravstveni zvaničnici, prenosi Rojters.

Generalštab izraelskih odbranmbenih snaga razmatraće danas odobrenje moguće kopnene ofanzive na Pojas Gaze, najavio je portparol vojske Hidaj Ziberman. Planovi za ofanzivu u koje su uključeni divizija Gaza i Južna komanda potom mogu da budu prosleđeni izraelskom političkom rukovodstvu na razmatranje, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas koristi školu – u neposrednoj blizini civilnih zgrada, uključujući bolnicu, da sakrije teroristički tunel.


– Neutralizirali smo teroristički tunel tako da se Hamas više ne može skrivati iza nevine dece – objavile su izraelsne odbrambene snage.

Napadnut aerodrom

Hamas je rano jutros lansirao rakete na Tel Aviv i Jerusalim, dok Izrael obećava da će nastaviti sa gađanjem ciljeva u Gazi.

Sirene za opasnost upaljene su širom Izraela zbog čega su hiljade Izraelaca potražile utočište u skloništima.

Prema poslednjim informacijama, palestinski Hamas ispalio je rakete i na najveći i najvažniji izraelski aerodrom Ben Gurion.

Taj aerodrom bitna je veza Izraela sa svetom a na društvenim mrežama pojavila se informacija i da je jedan civilni avion u trenutku napada bio sprečen da sleti i ostao da kruži nad Tel Avivom.


Mediji pišu i da je aerodrom Ben Gurion zatvoren za letove, a da su svi avioni koji je trebalo da na njega slete preusmereni na druge aerodrome, prevashodno Ramon kod Eilata.

Neki avioni se, očigledno, vraćaju odakle su i došli.


Izraelske snage obrušile su se na Hamasove ciljeve u Gazi.

Situacija na jugu Izraela kuva već neko vreme, eskalirala je početkom sedmice nasiljem u Jerusalimu a potom i Hamasovim bombardovanjem Tel Aviva. Desetine ljudi su stradale u sukobima palestinskih i izraelskih snaga.

Dok traje međusobno raketiranje Izraelaca i Palestinaca, u mešovitim gradovima u Izraelu sve je više sukoba između pripadnika dva naroda, a veliki broj jevrejskih desničarskih nacionalista pokušao je da linčuje danas jednog Palestinca u predgrađu Tel Aviva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More