Kako je Božidar otkrio buduću holivudsku zvezdu među 400 kandidata! Nikolić Bred Pita potom vodio na Zvezdinu utakmicu i Kotor (FOTO)

Foto: Youtube/printscreen
45

Poznati srpski i jugoslovenski snimatelj, direktor fotografije i reditelj Božidar Nikolić umro je danas u 80. godini, prenose domaći mediji.

Božidar Nikolić, osim što je učestvovao u stvaranju najlegendarnijih filmova u SFRJ, od “Ko to tamo peva”, “Dečko koji obećava”, “Maratonci trče počasni krug” pa sve do “Balkanskog špijuna” i “Profesionalca”, otkrio je i Bred Pita na jednom kastingu.

Slavni Bred Pit jednu od prvih uloga u karijeri odigrao je baš u Žikinom filmu “Tamna strana Sunca” (The Dark Side of the Sun). Film je snimljen 1988, kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, scenario su po priči Nikole Jovanovića napisali Endru Horton i Željko Mijanović, a u glumačkoj podeli su bili i Šeril Polak, Gaj Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić, Stole Aranđelović…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @glumci_srb

– Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u “Metro Goldvin Majeru”, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, “Tamna strana Sunca”, nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim – rekao je Žika jednom prilikom za Novosti.


Dark side of the sun” (“Tamna strana sunca”) Božidara Nikolića, sniman je 1988. u Kotoru a vrhunski kuriozitet filma je to što se u njemu pojavljuje Bred Pit, i to dve-tri godine pre nego što će postati velika filmska zvezda. Film nikad nije igrao u bioskopima ni kod nas ni u Americi, tamo se pojavio na DVD-ju, slabo se rentirao, a ovde se pojavio na VHS-u pred samo bombardovanje, i tu se sve završava.

Film je izrazito niske produkcione vrednosti, doduše pregledan i jasan, prema rečima kritike, ali i bizaran. Naime, glavni lik (Bred Pit) ima oboljenje kože, kroz ceo film nosi nekakvu skarednu masku na licu, i ide kod pravoslavnog vrača da traži lek… Nepokretnu majku Breda Pita u filmu je tumačila Milena Dravić, a Gorica Popović je bila njihova kućna pomoćnica.

Foto: Instagram Yugo.nostalgia/printscreen

Reditelj je izabrao glumca među 400 kandidata na kastingu u američkoj kompaniji „Metro Goldvin Majer“. Niko nije ni slutio da će Bred Pit jednog dana postati velika holivudska zvezda. Ipak, posle snimanja Bred je početkom devedesetih posetio Beograd. Reditelj filma Božidar Bota Nikolić odveo je Breda na utakmicu Crvene zvezde: “Odveo sam ga na utakmicu, ne sećam se tačno s kim je Zvezda igrala. Bio je oduševljen kad je na Marakani video 100.000 ljudi i glasno je navijao za Zvezdu.

Sećam se da je obožavao Kotor i pre svega Perast, pa je svaku pauzu na snimanju koristio da poseti ta mesta. Govorio je da će kad-tad kupiti kuću u Crnoj Gori, rekao je jednom prilikom Nikolić.

Izvor Naši u svetuNovosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More