Posle 30 godina pauze KLM diže flotu na liniji između Beograda i Amsterdama

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
52

Holandska avio-kompanija KLM posle 30 godina pauze danas je ponovo uspostavila direktne letove između Beograda i Amsterdama.

Avion holandske avio-kompanije sleteo je danas oko 11.30 na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, u prisustvu velikog broja domaćih medija, a za Amsterdam je poleteo u 12.30.

Time se KLM Royal Dutch Airlines, najstarija avio-kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom, vratila u Srbiju.

U početku će avioni KLM-a povezivati Beograd i Amsterdam tri puta nedeljno, a od 11. juna, broj letova će biti povećan na jedan dnevno.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Generalni direktor Air France – KLM za Alpe, Balkan i Centralnu Evropu Tajs Komen izrazio je zadovoljstvo što KLM nakon 30 godina ponovo uspostavlja letove između Beograda i Amsterdama, uprkos izazovima koje pandemija ostavlja na turizam i avio saobraćaj.

Ističe da se zemaljsko i letačko osoblje KLM-a trudi da putnicima obezbedi najviši nivo i putne i zdravstvene sigurnosti.

Kako bi letovi bili ugodni i bezbrižni, dodaje Komen, KLM je usvojio set mera kako onih koje se tiču higijene, tako i onih koje se odnose na rezervacije i refundacije karata.

Komen navodi da su u KLM-ovim avionima od početka pandemije maske za lice neophodne, da se letilice sada još temeljnije čiste, a sve kabine aviona opremljene su HEPA filterima, istim onima koje se koriste u operacionim salama i koji uklanjaju 99,99 odsto virusa i bakterija iz vazduha.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kada je reč o otkazivanju putovanja, Komen navodi da bez obzira da li je do otkazivanja putovanja došlo zbog promena epidemiološih mera, porodičnih razloga ili promene plana u poslednjem trenutku, sve karte za KLM-ove letove omogućavaju promenu rezervacije ili refunaciju bez podnošenja dokaza.

Pored toga, Komen kaže da u čast otvaranje nove avio linije KLM putnicima iz Srbije odobra popuste za karte kupljene od 13. do 20. maja za evropske gradove, kao i za karte kupljene od 13. do 17. maja za gradove Severne Amerike.

Tako da putnici iz Srbije od Beograda do Amsterdama mogu putovati po ceni karte od 129 evra, isto toliko košta i karta do Barselone, do Madrida po ceni od 139 evra, do Moskve po ceni od 159 evra, a do Njujorka po ceni karte od 422 evra.

Komen je izrazio nadu da će novi direktni let između Beograd i Amsterdama ponuditi dodatnu mogućnost da obiđu svet i ponovo se susretnu sa svojim prijateljima i članovima porodica koje žive u inostranstvu.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Jost Rejntjes takođe je izrazio zadovoljstvo i ponos što je KLM nakon 30 godina ponovo u Srbiji i izrazio nadu da će novi let ojačati poslovne veze između Srbije i Holandije i povećati broj turista na obe strane.

Zahvalio je srpskoj vladi što je omogućila ponovno uspostavljanje leta najstarije avio-kompanije između Beograd i Amsterdama i ocenio da je to dobro za obe zemlje.

“KLM kompanija je prozor da Srbi otkriju Holandiju, ali i da Holanđani otrkiju Srbiju”, rekao je ambasador.

Izvršni direktor za komercijalne poslove kompanije Aerodroma u Beogradu Miodrag Mirković izrazio je zadovoljstvo što se uspostavljanje letova odvija uprkos pandemiji koja je, podseća, između ostalih grana, najviše pogodila sektor avijacije.

“Vraćanje KLM-a u Beograd posle 30 godina je pokazatelj da je saobraćaj ipak u oporavku i nadamo se da ćemo se vratiti na one stare brojeve putnika i letova kao pre korone”, rekao je Mirković.

Naveo je da će KLM za početak imati tri letova nedeljno, pored letova koje obavlja nacionalna avio kompanija Srbije, a da će od juna povećati taj broj letova na jednom dnevno.

Zahvaljujući toj avio-liniji, putnicima iz Beograda će biti olakšan pristup širokoj mreži letova preko aerodroma u Amsterdamu, a prema trenutnom rasporedu letenja, putnici će imati zgodno vreme presedanja za evropske gradove kao što su Madrid, Dablin i Edinbur.

Zanimljivo je da je još tokom tridesetih godina 20. veka bilo moguće iz Beograda leteti direktno do Indonezije, tadašnje Holandske Istočne Indije.

Naime, prvi KLM-ov let za Beograd bio je 1. oktobra 1931, i išao je od Amsterdama, preko Lajpciga i Budimpešte, pa sve do Batavije (današnje Džakarte) u tadašnoj Holandskoj Istočnoj Indiji.

Redovni letovi između Amsterdama i Beograda su zatim više puta obnavljani i ukidani, a poslednji KLM-ov let na toj ruti poleteo je malo uoči raspada Jugoslavije.

KLM je 7. oktobra 2019. proslavio svoj 100. rođendan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More