Sabor SPC u kripti Hrama svetog Save 23. ili 24. maja, izbor tri episkopa

foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
273

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana ti nova episkopai na upražnjenja mesta u eparhiji valjevskoj, mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko ljubljanskoj održaće se 23. ili 24. maja, u kripti Hrama svetog Save zbog epidemioloških mera, potvrđeno je Tanjug u Patrijaršiji.

Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Određen termin Sabora SPC: Porfirije čeka ustoličenje u Peći

 

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlj staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Crnogorski premijer Krivokapić koji je koji je ranije za medije izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan posle izbora mitropoliat crnogorsko-primorskog.

On smatra da bi potpisivanje Temeljnog ugovora se nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada novoiizabrani mitropolit bude ustustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine,kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkopa Milutina, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

Episkope Sabor bira, iz monaškog ili mirskog sveštenstvaO jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More