Austrija: Izraelska zastava na zgradi vlade i ministarstva, oglasio se i Kurc

Foto: Tanjug/AP Photo/Florian Schroetter
783

U znak solidarnosti sa Izraelom, na zgradi austrijske vlade i Ministarstva spoljnih poslova u Beču podignuta je izraelska zastava.

“Osuđujem najoštrije napade na Izrael iz Pojasa Gaza koji traju već danima. Izrael ima pravo na samoodbranu. Kao znak naše pune solidarnosti sa građanima Izraela koji svakodnevno moraju u skloništa, podigli smo zastavu Izraela“, objasnio je kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da nema opravdanja za hiljade raketa koje su Hamas i druge terorističke grupe iz Gaze lansirale na Izrael.

“U potpunosti stojimo iza Izraela. Duboko sam šokiran izveštajima o napadima na jevrejske i arapske građane u Izraelu. Takvo nasilje mora biti smesta obustavljeno. Ti napadi se ne mogu pravdati. Austrija u potpunosti podržava Izrael i kao znak solidarnosti, nad našom kućom se vijori izraelska zastava“; rekao je Šalenberg.

Rab: “Ne unosite konflikte iz inostranstva u Austriju”

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer i ministarka za integracije Suzane Rab osudili su nedavne demonstracije protiv Izraela u Beču, protiv čijih je nekih učesnika pokrenuta i istraga zbog antisemitskih parola.

“Ne unosite konflikte iz inostranstva u Austriju”, poručila je Suzane Rab.

“Mi ne tolerišemo pozive na nasilje protiv Izraela i antisemitske parole. Tome nema mesta u Austriji i zadatak je celog društva da se protiv toga borimo svom snagom”, naglasila je ministarka.

Nehamer je istakao da je Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pokrenula istragu i pojačala nadzor nad jevrejskim institucijama.

On je ukazao da je pravo na demonstracije važno demokratsko pravo u Austriji, ali kada se konflikti iz inostranstva unose u Austriju, to predstavlja opasnost po miran suživot.

Rekao je da smatra opasnošću po demokratiju u Austriji kada se zloupotrebljava pravo na okupljanje i organizovanjem skupova pod antiizraelskim i antisemitskim parolama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More