Čuvena dalmatinska plaža promenila oblik, sada izgleda ovako (FOTO + VIDEO)

Foto/Wikipedia
374

ZAGREB – Nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo Dalmaciju i prekinulo saobraćajne veze sa hrvatskim ostrvima, čuvena plaža Zlatni rat na južnoj obali ostrva Brač opet je promenila izgled, navodi zagrebački „Jutarnji list“.

Navodi se da su jak vetar i delovanje morskih struja vrh plaže zaokrenuli prema zapadu i da će Zlatni rat ostati tako nakrivljenog peščanog vrata dok ga struje i vetar opet ne “poravnaju“ ili ga (vetar koji se spušta sa planina) tramuntana ne okrene prema gradu Bolu.

Zlatni rat beach today, a day after one day of storm force southeast wind…https://www.roni.ws/zlatni-rat-beach-storm/

Gepostet von Roni Marinkovic Photography am Dienstag, 30. Oktober 2018

List prenosi navode lokalnog sajta bol.info da bi onda, kao što se već dešavalo ponekad, tu mogao da se formira zavijutak sa jezerom u sredini „u koje će se baciti pokoji hrabri pojedinac pojačavajući svojim činom prirodnu senzaciju.
Fotografije izmenjene plaže objavljene su na Fejsbuk nalogu fotografa Ronija Marinkovića, a „Jutarnji“ koji ih je preneo uz autorovu dozvolu, navodi da one „najbolje pokazuju kako fenomen Zlatnog rata leži u njegovoj očaravajućoj lepoti promene, u neočekivanoj promeni oblika, izgleda, doživljaja“.

Navodi se da je Zlatni rat zaštićeni prirodni krajolik i poseban geomorfološki fenomen i da su njegove peščane strane dugačke oko 400 metara, a u sredini je gusta borova šuma.

Prema navodima „Jutarnjeg“, Zlatni rat je više puta ubrajan u „najlepše plaže Evrope, pa i sveta“.

'Skrenula' plaža: Zlatni rat na Braču promijenio je izgled

'Skrenula' plaža: Zlatni rat na Braču promijenio je izgledViše na bit.ly/2RvF17y

Gepostet von 24sata am Samstag, 3. November 2018

 

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More