Papa na konferenciji o natalitetu: Italija bez dece je Italija kojoj nije mesto u budućnosti

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini
149

Papa Franja pridružio se danas upozorenjima u vezi sa smanjenjem broja stanovnika u Italiji, pozivajući vladu da, kroz sopstvene politike, podstakne mlade ljude da ostanu u zemlji i zasnuju porodicu.

Papa Franja se priključio premijeru Mariju Dragiju na konferenciji o natalitetu kako bi skrenuo pažnju na nizak natalitet u Italiji, koji, prema rečima Dragija, polako može prouzrokovati nestanak Italije, prenosi agencija AP.

Italija je prošle godine registrovala 404.000 novorođenih, što je najmanji broj od njenog ujedinjenja 1861. godine. Time je dodatno pogoršan kontinuirani pad u broju novorođenih koji je već prouzrokovao da Italija ima jednu od najnižih stopa nataliteta u Evropi.

Uz porast broja smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 u 2020. godini, razlika između rođenih i umrlih je prošle godine dostigla 342.000, što je najveća razlika od španske groznice 1918. godine i ekvivalent gubitku grada veličine Firence.

“Italija bez dece je Italija kojoj nije mesto u budućnosti”, upozorio je Dragi, dodajući da govori o “Italiji koja polako prestaje da postoji.”

Papa je pohvalio nedavno uvođenje finansijskog dodatka za porodice nakon što dobiju dete, kao konkretan oblik solidarnosti sa porodicama u nevolji.

Izrazio je podršku dugoročnim, porodično usmerenim politikama, koje mladim porodicama treba da pruže nadu i samopouzdanje da će tokom godina moći da izdržavaju velike porodice.

“Nužno je mladim ljudima ponuditi garancije dovoljno stabilnog posla, sigurnost postojanja doma i podsticaje da ne napuštaju zemlju”, rekao je papa Franja.

Italija ima drugu najstariju populaciju u svetu i jednu od najnižih stopa nataliteta u EU, sa 1,27 dece po ženi u poređenju sa prosekom EU od 1,53, pokazuju podaci Evrostata za 2019. godinu.

Dragijev plan oporavka od korona virusa, u vrednosti od 222,1 milijardi evra, predviđa velika ulaganja u vrtiće i osnovne škole kako bi se porodice podstakle da imaju decu.

Planom se, takođe, predviđa ulaganje u digitalnu i ekološku industriju namenjenu mladim radnicima, dok im se nudi pomoć u osiguranju hipoteka kako bi mogli sami da kupuju domove.

Papa Franja je pohvalio ove inicijative, napominjući da je Italija samo jedna od mnogih zemalja u Evropi s niskim natalitetom.

Upozorio je da Evropa postaje “stari kontinent” i to ne zbog svoje slavne istorije, već zbog svojih “zrelih godina”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More