Slovenija se približava “zelenoj fazi”, prednost u popuštanju mera za one s potvrdama?

Foto: Unsplash/ Martino Pietropoli
233

Slovenija se ubrzano približava “zelenoj” fazi kada će biti ukinuta većina protivepidemijskih mera, ali će za učestvovanje u nekim događajima i aktivnostima i dalje prednost imati oni koji su vakcinisani ili imaju negativan test na korona virus, navode danas slovenački mediji.

Prema procenama, u Sloveniji će potpuno popuštanje mera uslediti početkom juna, kada se očekuje da dnevni broj zaraženih sa sadašnjih prosečnih 494 padne ispod 300, izvestila je Hina.

Tada bi trebalo da važe samo osnovne higijenske mere i zabrane rada barova i diskoteka, ali za neke delatnosti će važiti pravilo da u njima mogu učestvovati samo oni koji su već vakcinisani, koji su preboleli kovid-19 ili imaju svež negativni test na korona virus.

Pravila za novi režim ponašanja u zelenoj fazi vlada je objavila na svojim sajtovima, a kako prenose mediji, stupaju na snagu od ponedeljka.

Potvrde o ispunjavanju uslova (preboleli, vakcinisani, testirani) već moraju imati učesnici sportskih i kulturnih događaja koje je vlada ponovo dozvolila zbog poboljšanja epidemiološke situacije, uz popunu najviše polovine sedećih mesta u salama.

Potvrde o ispunjavanju uslova verovatno će, uz bilateralne sporazume sa susednim državama, omogućavati i lakše prelaženje granica.

Kako pišu slovenački mediji, ministar zdravlja Janez Poklukar izjavio je ovih dana da je optimista u vezi s razgovorima sa susednim državama kako bi za ulazak bez karantina važila i potvrda o vakcinaciji prvom dozom vakcine AstraZeneke, što Slovenija već primenjuje pri ulasku u zemlju.

Slovenija je u prvoj fazi vakcinacije najveći deo ljudi vakcinisala AstraZenekom, ali je u poslednje vreme sve više drugih vakcina, među kojima dominira mRNA.

Slovenačka vlada objavila je danas da je u zadnja 24 sata u zemlji potvrđeno 597 novih slučajeva, uz 12,9 posto pozitivnih nalaza, što je brojčano i prema udelu među testiranima manje nego prethodnog dana i veliki pad u odnosu na stanje pre sedam dana.

Broj hospitalizovanih smanjio se na 443 kovid pacijenata, dok je u zemlji po podacima ministarstva zdravlja još 8.155 aktivnih slučajeva zaraženih, a sa novih šest smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih od posledica kovid-19 povećao se na 4.314.

Kako je pokazalo novo ispitivanje otpadnih voda u više slovenačkih gradova, kao i laboratorijska ispitivanja genoma, računa se da je u Sloveniji sada sa 97,5 odsto prisutnosti raširena tzv. britanska varijanta koronavirusa, dok je prošle godine dominantan osnovni tip gotovo nestao, a za jedan potvrđeni slučaj indijske varijante se računa da nema izgleda da se u većoj meri proširi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More