U Nemačkoj prvi put od marta ohrabrujući podaci: Narednih šest nedelja ključni za dalju situaciju

Foto: Tanjug/ Bernd Wuestneck/dpa via AP
152

Sedmodnevna stopa oboljevanja od kovid-19 u Nemačkoj pala je danas ispod ključnog praga, što otvara prostor za popuštanje mera, a ministar zdravlja Jens Špan poziva i dalje na oprez.

Špan je tokom posete centru za distribuciju vakcina poručio da će sledećih šest nedelja biti odlučujući kad je reč o epidemiološkoj situaciji u zemlji u julu i avgustu, prenosi Rojters.

Broj obolelih od korona virusa u Nemačkoj u prethodnih sedam dana je prvi put od marta pao ispod 100 na 100.000, pokazali su današnji podaci Instituta “Robert Koh”.

Nekoliko nemačkih država, uključujući glavni grad Berlin, najavilo je ublažavanje ograničenja tokom narednih dana, a ministar je rekao da bi trebalo nastaviti sa popuštanjem mera kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom, ali je naglasio da zatvoreni prostori ne bi trebalo da se otvaraju sve dok incidencija ne padne ispod 50.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Sohn

Špan je najavio i da će se fokus u kampanji imunizacije prebaciti na primanje druge doze do kraja maja, a pa ponovo vratiti na prvu dozu u junu, kada se očekuje da će isporuke vakcina značajno da se povećaju.

Nakon sporog početka vakcinacije, Nemačka je pojačala kampanju i samo u sredu je dato više od 1,35 miliona doza, što je dnevni rekord.

Više od trećine odraslog stanovništva je do sada primilo najmanje jednu dozu, a preko 10 odsto je potpuno vakcinisano.

Zemlja je ispred ostalih evropskih suseda poput Francuske, Španije i Poljske, ali iza Britanije gde je više od polovine populacije do sada primilo bar jednu dozu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More