“Ne vakcinišite decu već donirajte siromašnima”! Apel SZO bogatim zemljama

Foto: Tanjug/ AP Photo/Steve Helber
390

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas bogate zemje da ponovo razmotre planove o vakcinaciji dece protiv korona virusa i umesto toga doniraju vakcine za siromašnije države kroz Kovaks program.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na današnjem brifingu i da će druga godina pandemije biti smrtonosnija od prve, a da posebnu zabrinutost izaziva situacija u Indiji, prenosi Rojters.

“Razumem razloge iz kojih pojedine zemje žele da vakcinišu decu i adolescente, ali ih pozivam da u ovom trenutku ponovo razmotre tu odluku i doniraju vakcine za Kovaks”, rekao je Tedros.

Premijer Indije Narendra Modi ranije danas je upozorio na brzo širenje virusa širom te zemmlje, u trenutku kada je broj zaraženih od početka pandemije premašio 24 miliona, a broj preminulih treći dan zaredom bio viši od 4.000.

Do sada su u svetu potvrđena skoro 162 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je više od 3 miliona ljudi.

SZO: Zemlje odluku o maskama donose na osnovu situacije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je saopštila da treba uzeti u obzir lokalne uslove kod odluke država da dozvole vakcinisanom stanovništvu da ne nosi zaštitne maske na javnim mestima.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan u današnjem obraćanju novinarima poručio je da svaka zemlja odluku o upotrebi epidemioloških maski treba da donese nakon razmatranja intenziteta prenosa infekcije Kovid 19 na tom području i nivoa pokrivenosti stanovništva vakcinom, prenosi Rojters.

Američki Centri za kontrolu bolesti (CDC) juče su objavili smernice prema kojima potpuno vakcinisani ljudu ne moraju da nose maske na otvorenom, kao ni u većini zatvorenih prostora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More