Nemački Bajontek se hvata drugog posla: Specijalnost će im biti preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini

Foto: Tanjug/ AP Photo/Matthias Schrader
173

Nemačka farmaceutska kompanija Bajontek se svojom vakcinom protiv korona virusa uzdigla se u sam svetski farmaceutski vrh – i naučno i finansijski, ali već razmišlja i o vremenu posle ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru, piše Dojče vele (DW).

U prvom kvartalu prošle godine Bajontek je još beležio gubitak od pedesetak miliona evra, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se isplatili i trenutno radi na povećanju proizvodnje.

Bajontek iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. za preko 70 puta na oko dve milijarde evra.

I zarada se utrostručila na oko 1,1 milijardu evra.

Prošle godine gubitaši, a ove obrnuli MILIJARDE! Nemačka kompanija tek očekuje dobit od vakcina

Bajontek je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i posle pandemije korone, navodi DW.

Specijalnost će im i dalje biti vakcine protiv zaraznih bolesti – genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Kad je reč o vakcini, Bajontek planira sedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gde je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje.

U Bajonteku ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju je, kako navodi DW, reč o „više stotina miliona američkih dolara”.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023. godine.

Najveći kupac Bajonteka je još uvek Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbinu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More