“Ako mladi misle da maturu provedu bezbedno i sigurno, treba da se na vreme vakcinišu”

Foto: Youtube printscreen RTS sajt-zvanični kanal
223

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, izjavio je danas da smo iz dan u dan sve bliži brojki od 50 odsto vakcinisanih u Beogradu što bi, kaže, trebalo da stvori barijeru imuniteta koja će dovesti do toga da i dalje naglo opada aktivnost virusa i da budemo u sigurnijoj zoni.

Kon je za TV Pink naveo da treba biti svestan da ni to nije dovoljno, ali da tada više nećemo imati situaciju kakvu smo imali.

Upitan da li možemo očekivati da ćemo biti u sigurnijoj zoni i pre 21. juna, koji se pominje kao datum postepenog povratka u normalan život, Kon je rekao da treba biti oprezan i pratiti aktivnost virusa.

“To je najvažnije do svega. U ovom trenutku potencijal virusa slabi. Reagovaćemo, može da se desi da bude i neka optimistička varijanta, ali pre 21. juna na nju ne treba računati”, naveo je Kon.

Polako se stiču uslovi za postepeno popuštanje mera, ipak za vraćanje navikama i životu pre pandemije – tek smo na pola puta.

Kako objašnjava epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 dr Predrag Kon, da bi se ovaj proces ubrzao i masovna okupljanja, proslave i slavlja ponovo zaživela, sada je neophodno da se odazovu mladi i vakcinisanjem doprinesu stvaranju kolektivnog imuniteta.

– Nemamo razloga da držimo mere bez potrebe, pogotovo kada vidimo da se virus spušta, ali sada kada mogu da se vakcinišu i mlađi uzrasta od 16 godina, njihovom imunizacijom ovo spuštanje bi išlo još brže – priča za dr Kon.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se i mladi uključe u proces imunizacije, popuštanje mera i dozvole okupljanja išle bi znatno brže. I njima ovaj proces ide na ruku, jer se bliži kraj školske godine, a za maturante je i dalje neizvesno da li će završetak proslaviti po tradicionalnom običaju na prijemu u svečanom odelu, uz muziku i društvo. Činjenica je da bi organizovanje proslava i prekid zabrane okupljanja bila olakšica za veliki broj ljudi i naznaka povratka u ono što smo nekad zvali normalan život.

MATURA BEZBEDNIJA ZA VAKCINISANE

O ovoj temi se priča, nagađa ali nadležni i dalje ne menjaju pravila. Međutim, prema rečima dr Kona, ova odluka bi mogla da se promeni brzo ali je neophodno da se među mlađom populacijom postigne imunizacija.

– Realno gledano za one koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani, provereni i potpuno bezbedni, ne bi trebalo da bude problema da se omogući proslava osim uz nošenje adekvatne zaštitne opreme. Ako budemo sve zajedno radili, možemo i ovo bez problema da postignemo. Ako mladi misle da maturu provedu bezbedno i sigurno, treba da se na vreme vakcinišu – ističe epidemiolog Predrag Kon.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More